Tåkesikring-Protect

Første FG-godkjente tåkegeneratorer

Etter grundige tester har Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd for første gang godkjent tåkegeneratorer til sikring mot innbrudd. Både forsikringsbransjen og næringslivet har store forventninger til generatorene fra verdens største produsent av tåkesikring.

Publisert

(Foto: Protect)

Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd har godkjent tåkegeneratorer til sikring mot innbrudd i Norge. Generatorene som er godkjent kommer fra danske Protect, verdens største produsent av tåkesikring.

Butikker med høyrisikovarer som ur, gull, fotoutstyr, elektronikk og kostbare merkevarer har de siste årene opplevd en stor økning i antall innbrudd. Statistisk sentralbyrå registrerte en økning i grove tyverier på hele 3,6 prosent fra 2008 til 2009, og i enkelte bransjer har økningen vært på nesten 100 prosent gjennom to år.

Krav

Da godkjenningen av tåkegeneratorene fra Protect var klar, ble den mottatt med glede. Enkelte mener dette nærmest er en revolusjon i kampen mot kriminelle.

– Godkjennelsen er et stort skritt fremover og et kvalitetsstempel for Protect, sier regionsdirektør Leif Skydsrud i Vakt Service AS. Han forventer at mange med FG-godkjente alarminstallasjoner raskt vil sikre seg ytterligere med tåkegeneratrorer.

Også Svein Ivar Riiser i Codan Forsikring er glad for godkjenningen og sier selskapet nå vil kreve tåkesikring i enkelte utsatte bransjer.

– Tåkesikring er en stor fordel for våre kunder og inngår som en naturlig del av det skadeforebyggende arbeidet Codan Forsikring driver. Tåkesikring kan også være noe som gjør at kundene oppnår rabatter i forsikringspremien, sier Riiser.

Riiser understreker at tåkegeneratorene må monteres i alarmanlegg av installatør som er FG-godkjent for begge enheter.

Unngår driftstap

Protect er dansk og verdens største leverandør av tåkesikring. De eksporterer til mer enn 40 land. Siden 2001 har de produsert og installert over 30.000 anlegg med tåkesikring over hele verden. I Norge har blant annet Elkjøp, Expert, Sony og Ferner Jacobsen utstyr derfra.

– Vi har sett eksempler på at forsikringsselskaper vil femdoble premien for særlig utsatte forretninger dersom de ikke sikres ytterligere. Tiltakene som forlanges er sikkerhetsskap eller tåkesikring, sier daglig leder Snorre Strøm i Protect Norge AS i Tønsberg.

I Danmark og en rekke andre land har tåkesikring gjennom flere år vært en naturlig del av sikringen for næringsdrivende. I Norge forventer man et enda større behov for tåkesikring fordi politi og vektere på grunn av avstander har lang responstid.

Tåkesikring er preventivt fordi rommet hvor tyvene har brutt seg inn i blir fylt med tykk tåke i løpet av sekunder. Dette skjer samtidig som alarmen utløses. Dette gjør at tyvene neppe finner det de leter etter og må forlate stedet tomhendte.

– Vi har installert en del tåkeanlegg og opplever at alle virksomheter med verdifulle og ekstra attraktive varer i dag overveier å bygge ut sin elektroniske alarm med én eller flere tåkekanoner. Tåke er en gevinst for dem når de unngår innbrudd med etterfølgende driftstap, sier Espen Sørgen i G4S Secure Solutions.

Også HSH er positive til tåkesikring:

– Norge er et langt land. Og responstiden for politi og vektere kan bli lang. Derfor anbefaler jeg våre medlemmer med dyre varer å anskaffe tåkesikring som en utbygging av eksisterende elektroniske alarm, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS