Kirkebranner_R50S67.jpg

Halvparten mangler innbruddsalarm

En undersøkelse viser at nesten halvparten av landets 1620 kirker ikke har innbruddsalarm. Over 80 prosent av dem har også alvorlige feil på el-anlegget.

Publisert

Det står dårlig til med både el-anlegg, automatiske brannvarslingsanlegg og innbruddsalarmer i norske kirker. (Foto: Even Rise)

Det er en rapport som Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon legger fram som avslører de nedslående tallene.

Oddbjørn Sørmoen, som er ansvarlig for rapporten, er bekymret:

– Så lenge ting fungerer, så er det mange som ikke oppgraderer anleggene. Og det er jo livsfarlig, sier Sørmoen til NRK.

Fra før er det kjent at en tredel av kirkene mangler automatisk brannvarslingsanlegg. I rapporten slås det for øvrig fast at det generelt er store mangler på sikkerhetssiden.

Til NRK sier statssekretær Inger-Anne Ravlum at fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har en ordning som gir kommunene billige lån for å ruste opp bygningsstrukturen i kirkebyggene.

– Dette har ført til at kirker har fått bedret bygningsstrukturen, mens de elektriske anleggene står urørt, sier Ravlum.

Hun erkjenner at det kanskje ikke har vært nok oppmerksomhet rundt brannsikkerhet.

– Vi vil nå gå i samtaler med kirken og kommunene for å spisse virkemidlene, sier Ravlum.

– To tredeler av kirkene vi har vi har kontrollert har brannalarmsystemer. Dette er bedre enn fryktet, men samtidig ikke godt nok. Antall kirkebranner er redusert betraktelig, men det er likevel grunn til bekymring, sier direktør Øystein Dahle i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

Powered by Labrador CMS