Innbruddstyv

Hold tyven unna!

Sommerferien står for døren, men orga­ni­serte bander tvinger huseiere til å tenke anner­ledes når de skal sikre huset. Inn­brudd mens du er hjemme er et økende problem.

Publisert

Huseiere må tenke nytt i forhold til bandene fra Øst-Europa.

I juli og august er det 15 prosent høyere risiko for innbrudd enn resten av året, viser tall fra Gjen­sidige.

Du tror kanskje du er mest utsatt for inn­brudd mens du er på ferie, men ifølge infor­masjons­sjef Birte Kulberg i Securitas Direct er det et voksende problem at tyvene bryter seg inn også mens folk er hjemme. Det er Aften­posten som skriver dette.

Les også: Du er 25 ganger mindre utsatt med bolig­alarm som går til vakt­selskap

Tyvene er mindre redde

- De siste to årene har vi sett en økning i organi­serte inn­brudds­bander fra Øst-Europa. Disse bandene er mindre redde, og det er en tendens til at de bryr seg lite om at det er folk til stede i huset, mens de gjør inn­brudd.

De kan bryte seg inn i stua mens fami­lien er ute og gril­ler, eller gå inn i andre etasje mens eierne be­fin­ner seg i første.

Hun anbefaler å låse inn­ganger og vinduer i rom og etasjer der du ikke be­fin­ner deg. I tillegg bør disse poten­sielle inn­gang­ene sikres med alarm.

Les også: Bandene blir proffere. Det bør få konse­kvenser for hvordan vi bygger moderne nærings­bygg

"

Mange alarm­paneler har en panikk-knapp som setter deg i kontakt med alarm­sen­tra­len.

Traumatisk opplevelse

Innbrudds­tyver for­volder sjelden fysisk skade, men det kan være en mental påkjen­ning å på­treffe tyver i eget hus.

- Med alarm i huset har du mulighet til trykke på SOS-knapp. Da kan du når som helst ut­løse alarmen og tilkalle alarm­sen­tralen dersom du får ubudne gjester. Sentralen vil da sende vektere hjem til deg, sier Kulberg.

Les også: Hver femte bolig­eier fryk­ter inn­brudd. Hver annen fryk­ter brann

Sterk økning i antall tyverier

Ifølge Finans­næringens Felles­organisasjon (FNO) har for­sik­rings­sel­skap­enes erstat­ninger etter bolig­innbrudd økt med hele 65 prosent de to siste årene. Det meste ser ut til å skyldes organi­sert krimi­nalitet fra Øst-Europa.

Les også: Små­bedrif­ter ut­set­tes oftere for inn­brudd

"

Stadig flere hus­eiere skaffer seg over­våkings­kamera i egen bolig.

- Husk at du er spesielt utsatt for inn­brudd i sommer­månedene. Og det er viktig å være bevisst, slik at du kan unngå besøk av ubudne gjester, sier Birte Kulberg.

De fleste tyver er på jakt etter enkle job­ber og om­bestem­mer seg dersom sik­ringen er god, ifølge Politiet, som her gir gode råd om å redu­sere risikoen for inn­brudd.

Kilde: Gjør ditt for å unngå innbrudd (Aftenposten)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS