Bankran

Tenk egensikkerhet

Etter at tidligere butikksjef Ingve Presttun denne uka fortalte om kunden som knuste hodet hans med jernstang, minner Næringslivets Sikkerhetsråd om hvordan trusler og vold bør håndteres.

Publisert

Næringslivets Sikkerhetsråd maner til å tenke egensikkerhet ved for eksempel ran. (Arkivfoto: Politiet)

Det var www.bt.no som denne uka skrev om hvordan Ingve Presttun fikk snudd livet fullstendig på hodet etter at han som butikksjef nektet en 17-åring adgang på grunn av stjeling.

Ifølge Aftenpostens gjengivelse av saken kom 17-åringen tilbake på kvelden. Da knuste han Presttuns hode med en nesten en meter lang jernstang.

– Det jeg har opplevd ønsker jeg ikke min verste fiende. Jeg fikk livet nesten ødelagt, sier Presttun til www.bt.no

12 år etter hendelsen er han fortsatt sterkt preget av hendelsen. Han advarer kolleger og andre mot å leke helt.

– Det er farlig å prøve å avverge ran og butikktyverier. Konsekvensene kan bli veldig alvorlige, sier han.

Ifølge Aftenposten fikk han knust hele talesenteret. Han måtte derfor lære seg å snakke og skrive på nytt. Etter nesten to års hardtrening med høytlesing av flere aviser daglig, klarte han å si en enkel setning.

– Nå går vi inn i en tid der det er mye penger i omløp. Butikkene må ha en plan for hva de skal gjøre dersom ansatte blir utsatt for ran, hvem de har på jobb og hva de skal gjøre i en ranssituasjon, sier Presttun, ifølge Aftenposten.

Gjennom sin Facebookgruppe minnet i går Næringslivets Sikkerhetsråd om sin enkle veiledning i forbebygging og håndtering av trusler og vold.

Les veiledningen som er utarbeidet av NSR, Ransutvalget og LO her: http://www.nsr-org.no/artikler/vold_trusler.htm

For få dager siden hadde Runes Minivarehus på Kjelsås besøk av tyver. Innehaveren oppdaget plutselig på overvåkningsfilmen at to personer var i gang med å laste snøfresere inn i en varebil. VG NETT skriver at han da satte på sprang ut av butikken dit tyvene holdt på.

– Tankene var der på at det kunne bli en konfrontasjon. Men det var så grovt og frekt at det overskygget redselen. Vi hadde en ganske intens øyekontakt på cirka 20 centimeters hold. Han skjønte at de ikke kunne komme seg unna uten at det ble en konfrontasjon, og da ga de seg, sier butikksjefen ifølge www.vg.no.

Her kan du se overvåkningsvideoen på VG Nett: http://www.vgtv.no/?id=34943

"
Powered by Labrador CMS