It-sikkerhet

Er bekymret for bankenes it-sikkerhet

Bankene er altfor opptatt av å kutte it-kostnader. Finanstilsynet frykter at dette kan ramme sikkerheten, skriver Computerworld.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Finanstilsynet la før påske fram sin årlige risiko- og sårbarhetsanalyse for den norske finansbransjen. På toppen av bekymringslisten troner skimming og identitetstyverier. Men det som seksjonsdirektør Frank Robert Berg i Finanstilsynet frykter mest, er fjerndrift og kjøp av it-tjenester fra lavkostnadsland.

Cloud computing

– Jeg ser på cloud computing som en åpning for nye trusler for finansnæringen, sier Berg til avisen. Selv om nettjenester ikke er noe nytt, vi har hatt outsourcing av it-tjenester i den norske banknæringen i årevis, er det nå grunn til bekymring, ifølge Berg. Han mener jakten på lavere kostnader kan gjøre banksystemene mer usikre i fremtiden.

Samfunnskritisk infrastruktur i fare

Han bruker EDBs selskaper i Ukraina, Infopulse og Miratech, som drifter og driver utvikling av kontorstøtteapplikasjoner for kunder som Sparebanken 1 og Dnb Nor, som eksempler.

– Jeg mener bankene er altfor fokusert på lavere it-kostnader. Vi er nå i dialog med bankene for å kartlegge om dette kan gå ut over it-sikkerheten, sier Berg.

It-systemer for kontoinformasjon, transaksjoner og kundedata er definert som samfunnskritisk infrastruktur. Finanstilsynet vil nå se på lovverket for å forhindre at viktige områder forsvinner ut i skyen.

Må ha klare grenser

– Vi må ha klare grenser for hva finansnæringen kan sette ut av tjenester og utvikling i nettskyen. Selv om EDB-eksempelet ikke innebefatter samfunnskritiske funksjoner, tror jeg det bare er et spørsmål om tid, sier seksjonsdirektøren i Finanstilsynet.

Konserndirektør Geir Remman i EDB sier at norske myndigheter må ta innover seg hva som skjer internasjonalt.

– Vi leverer det markedet vil ha. Både bankene og våre konkurrenter opererer internasjonalt – det er et globalt marked, sier Remman til Computerworld.

" Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS