Sikkerhetskonferansen er i gang

I går samlet sikkerhetsfolket seg til konferanse om bord på DFDS Pearl of Scandinavia i Oslo med kurs for København. Sikkerhetskonferansen 2010 i regi av Norsk Sikkerhetsforening (Nosif) er i gang.

Publisert

– Vi har satt ny påmeldingsrekord med ca. 90 deltakere, til tross for at enkelte påmeldte fra andre steder i landet satt askefast og ikke kunne bli med, opplyser president i Nosif, Randmod Omarhaug. Så stor interesse for Sikkerhetskonferansen har vi ikke opplevd før, sier en meget fornøyd president og primus motor for arrangementet.

Sikkerheten til sjøs

Det var nettopp sikkerheten til sjøs og beredskapsarbeidet i DFDS åpningsforedragene dreide seg om etter at Nosifs president Randmod Omarhaug offisielt hadde åpnet konferansen.

Overstyrmann og sikkerhetssjef om bord på Pearl of Scandinavia, Lars Skjold-Hansen, fortalte om hvordan en del tragiske skipsulykker har ført til store endringer og har styrket sikkerhetsarbeidet til sjøs de siste hundre årene. SOLAS-konvensjonen (Safety of Life at Sea) ble etablert i 1914 etter at Titanic, skipet som ikke kunne synke, gikk til bunns på sin jomfrutur i 1912. Dette var første gang det ble innført et felles internasjonalt regelverk for skipstrafikk. Deretter er reglene endret en rekke ganger opp gjennom årene, senest etter Estonia-ulykken i 1995, som krevde 852 menneskeliv.

Verdens beste redningsflåte

Thomas Mørk, sikkerhetssjef i DFDS, og Marianne Hagen, rederiets sikkerhetsoffiser i Norge, fulgte opp med å fortelle om beredskapsarbeidet i DFDS og det tette samarbeidet rederiet har med danske og norske myndigheter. DFDS holder blant annet øvelser sammen med politi og brannvesen både i Norge og Danmark. Oppsummert er sikkerheten om bord i rederiets skip så god at de gjerne kan kalle Pearl of Scandinavia verdens beste redningsflåte, skal vi tro rederiets sikkerhetsansvarlige.

Ferske kriminalitetstrender

Seksjonsleder Erling Børstad i Politidirektoratet overtok stafettpinnen etter DFDS. Børstad la fram en fersk trendanalyse om kriminalitetsbildet i Norge.

– Det er i første rekke den internasjonale organiserte kriminaliteten som bekymrer politiet, spesielt de østeuropeiske kriminelle som kommer til landet i ens ærend for å bedrive grov vinningskriminalitet for så raskt å forsvinne ut av landet igjen, sa Børstad. Han understreket at politiet ikke kan forebygge denne og andre typer kriminalitet alene. Ordensmakten er avhengig av et godt og nært samarbeid med andre samfunnsaktører og publikum for å kunne demme opp om kriminaliteten effektivt.

Medias rolle i ulykker

Frode Stang, tidligere nyhetsjournalist i NRK, avsluttet foredragsserien på Sikkerhetskonferansens første dag med å snakke om medias rolle i forbindelse med ulykker. Han stilte spørsmålet: Er media en samarbeidspartner eller en nådeløs motpart?

Utstillerne på plass

Sikkerhetskonferansen, som også inneholder en minisikkerhetsmesse, følger opp med interessante foredrag i dag, onsdag. Temaene er vakt- og sikkerhetsbransjen i Danmark og beredskapsarbeidet i Avinor.

Vi vil tro at Avinor virkelig får testet sine beredskapsplaner i disse dager med vulkanaske fra Island som stopper flytrafikken.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS