Eksplosjon-dynamitt

Smarte øvelser gir god beredskap

Gode, varierte øvelser holder moti­vasjonen og bered­skapen på topp. Dette er lettest å få til når du avgrenser øvelsene, anbefaler Trygve Finsal i NSO.

Publisert

Trygve Finsal og NSO gir gode råd om å gjennom­føre øvelser.

– En av de største feilene folk gjør er å tenke for stort. De har en oppfatning av at hele bedriften skal være med og nærmest snus på hodet. Tenk mindre!

Finsal er direktør i Nærings­livets Sikker­hets­organisasjon (NSO), som arbeider for sikker­het og bered­skap i industri- og hånd­verks­bedrifter.

– Øv én del av bedriften av gangen og sett øvelsene sammen i bolker. En og annen storøvelse må du nok gjennom, men legg hoved­vekten på de små, anbefaler han overfor Aktuell Sikkerhet.

Les også: Bevissthet rundt beredskap er viktig, sier Knut Storberget

Finn din idealøvelse

NSOs nettsider har nylig lagt ut gode tips for bedrifter som ønsker å avholde øvelser. Øvelser er en nødvendig brikke i det å få til en god beredskap.

En av de største utfordringene er å bestemme seg for hva som skal øves. De bedriftene som har klart for seg hva som er aktuelle ulykkes- og nøds­situasjoner hos dem, får som regel mest ut av øvelsene, er Finsals erfaring.

– Idealøvelsen skal være raskt å gjennom­føre, den skal kreve lite for­beredelser, den skal gi mange personer mulighet til å øve og den skal være målbar.

Les også: Må opprettholde industrivernet også i trange tider

"

Legg opp øvelsen slik at alle deltakere blir aktive.

Unngå passive deltakere

Det gjelder å holde varierte øvelser, tenke kreativt for å identifisere mulige nøds- og ulykkes­situasjoner, og ikke minste sørge for at alle som deltar på en gitt øvelse, er aktive under øvelsen.

Det er heller ikke viktig å kjøre enhver øvelse fra A til Å. Iblant kan du gjerne kutte ut en eller flere faser.

Du kan for eksempel øve deg på utryknings­fasen (tiden som går fra en alarm til mann­skapet inn­finner seg på øvings­stedet) og avslutte der.

Eller på hvor lang dit det tar å klar­gjøre utstyret. Eller hvor lang tid en evakuering tar, eller liknende.

Les også: Er industri­vernet ditt ajour etter NSOs retnings­linjer?

Forankres i risikoanalyser

"

Sørg for å øve på det som er relevant for bedriften.

Det er viktig at øvelsen er relevant for bedriften. Den må bygge på de nøds- og ulykkes­situasjoner du allerede har avdekket gjennom risikoanalyser.

Ikke alle øvelser trenger å gjennom­føres i form av en innsats med rednings­personell og utstyr. Iblant kan du også gjennom­føre rene papir­øvelser. Til sist er det viktig å huske at lær­dommen etter en øvelse må være over­førbar til senere øvelser.

På sine nettsider gir NSO nå gode råd om:

* Mantra for øvelser

* Slik lager du gode øvelser!

* Øvelse tilpasset deltakerens og gruppens kompetanse

* Blir redningsstaben øvet?

* 3 om øvelser

* Kor e alle helter hen

Les mer hos NSO: Sikkerhet nr 2/2010 - Øvelser

" Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS