Gardsbrann, låvebrann

Best på brannsikkerhet

Norge er det mest brannsikre landet i Europa. 95 prosent av norske husstander har slukkeutstyr i boligen. I Danmark er det slukkeutstyr i kun 30 prosent av husstandene.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Even Rise

– Det som diskuteres om brannsikkerhet ute i Europa i dag, er det vi i Norge diskuterte allerede på 70-tallet. Den brannvernloven som Norge har, redder liv og er samtidig en stor besparelse for samfunnet, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han sier brannvernforeningen merker at hustander som har slukkeutstyr oppnår raskere kontroll over branner som oppstår og at branntilløp ofte er slukket allerede før brannvesenet kommer fram.

Ifølge undersøkelser som er foretatt i de nordiske landene, har bare halvparten av de svenske og finske husstandene brannslukker i hjemmet. I Danmark er det helt nede i 30 prosent.

Det påstås at forskjellene skyldes de norske bestemmelsene som ble innført i 1990. Disse krever at alle boliger skal være utstyrt med godkjent brannslukker eller brannslange.

Ifølge foreløpige tall fra Norsk brannvernforening omkom 34 personer i dødsbranner i Norge første halvdel av 2010. Tallet har vært relativt stabilt siden bestemmelsene ble innført. I Sverige var antall dødsbranner over 69 i første del av 2010. Dette er det høyeste tallet siden 2003.

Powered by Labrador CMS