Bilhacking

Bilen din kan hackes

Amerikanske forskere har påvist at folk kan bryte seg inn i dataanlegget på bilen din og skape problemer. Fenomenet kalles carhacking.

Publisert

Hackere kan komme seg inn i datasystemet på bilen din og skape problemer. (Ill. foto: Colourbox.com)

Å hacke biler er ikke er særlig annerledes enn å hacke andre datamaskiner, skriver nettstedet bilnorge.no. Forskere ved amerikanske universiteter har gjort et par eksperimenter som virkelig burde få løftet diskusjonen om datasikkerhet i biler opp et par hakk. Ved hjelp av en bærbar pc og et program de kaller CarShark fikk de en bil til å gjøre de merkeligste ting. For eksempel var det fullt mulig å koble ut ABS i bilene, slik at bremsene blokkerte. Dessuten klarte de å koble bremsene helt ut.

Falske signaler til dekktrykkvarsler

Det går an å koble seg inn i bilen gjennom OBD-kontaktene. Men det er også mulig å gå inn bakveier, via for eksempel infotainmentsystemet for å rote til elektronikken, ifølge bilnorge.no, som også hevder at de samme forskerne i tillegg har vist at du kan hacke deg inn uten fysisk forbindelse mellom bilen og pc-en. Alle amerikanske biler skal i dag ha dekktrykkvarslere, og en rekke av disse systemene benytter berøringsløse følere.

Ved å sende falske signaler til en bil som kjørte 70 miles i timen, fikk føreren opp et stort signal på dashbordet om at han hadde mistet alt trykket i det ene dekket. Førerens impulsive reaksjon i en slik situasjon kan få fatale følger.

Det er ikke lenge før vi får trådløs diagnose, og kontakt direkte med produsenten. Noen biler har det allerede. Uten mange nok lag med tung sikkerhet kan dette bli en boltreplass for ondsinnede hackere, mener bilnorge.no.

(www.bilnorge.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS