Johnny--Brenna-1

Du må klare deg selv

Vi kan ikke stole på at politi og vakt­selskap rykker ut når vi ringer etter hjelp. Tidligere politi­spaner og krim­ekspert i TV2, Johnny Brenna, mener at hver og en av oss må ta større ansvar for egen sik­ker­het enn tid­ligere.

Publisert

- Politiet kommer ikke alltid til unnsetning når man ringer nødnummeret, og det gjør heller ikke vektere fra vaktselskaper når boligalarmen går. Og det må vi ta konsekvensen av, uttaler han til tidsskriftet Brann & Sikkerhet, som utgis av Norsk brannvernforening.

- I politiet er det alltid mest fokus på det som gir gode måltall i statistikken – det vil si narkotikapågripelser og trafikkforseelser.

Etterforskning av tyveri og ran er mer ressurskrevende, og blir derfor nedprioritert, mener Brenna.

"

Johnny Brenna mener at vi selv må passe stadig mer på våre egne verdier.

Krimbilde i endring

I tillegg til prioriteringene i politiet, har mye av den organiserte kriminaliteten totalt forandret seg de siste fem årene.

- Etter at de involverte i NOKAS-ranet ble tatt, har det så å si ikke vært noen ran. Ingen norske kriminelle driver med ran lenger.

- Innbrudd og tyveri fra boliger ble tidligere bedrevet av narkomane. Men ettersom tv-er, pc-er og lignende har falt i pris, ble også dette mindre attraktivt.

Øst-Europa overtar

Det vi ser nå er at bander fra Øst-Europa overtar ”markedet” for både såkalte sjokkbrekk mot butikker og innbrudd i boliger. Det er nok bare et tidsspørsmål før de også slår seg på grovere ran, sier Brenna.

Vi har allerede sett litt av tendensen i form av ran av hjemmene til familier med bakgrunn fra Asia og Midt-Østen som er bosatt på østkanten av Oslo, og som de kriminelle vet oppbevarer store mengder gull hjemme.

Går fritt omkring

- Utenlandske kriminelle får operere nesten helt fritt i forhold til politiet, som verken vet hvem de er eller har muligheter til å skaffe seg kunnskap om dem i form av kilder og informanter på innsiden av dette miljøet

- Den samme problematikken står journalistene overfor, og dermed blir det vanskelig å skrive interessant om dem.

Må passe på hverandre

Johnny Brenna anbefaler naboer å gå sammen for å forebygge innbrudd. Han mener alarmløsninger ikke gir tilstrekkelig sikkerhet.

- Jeg forventer ikke at det skal komme noen fra et vaktselskap tidsnok til å forhindre innbrudd eller tyveri fra boligen min. Jeg tror at løsningen ligger i å samarbeide med naboene, og at man informerer eventuelle innbruddstyver ved hjelp av et skilt om at man er del av et slikt nettverk.

- Dette vil skape usikkerhet hos de kriminelle ved at de ikke vet hvem og hvor mange som følger med på boligen. Da vil de ikke ta sjansen på å bryte seg inn, sier Johnny Brenna.

Kilde: Folk må ta ansvaret for egen sikkerhet (Norsk brannvernforening)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS