Kirkebrann

En av tre kirker har ikke brannvarsling

En av tre kirker her i landet har ikke brann­varslings­anlegg. Hønefoss kirke var en av dem, melder nrk.no.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

En tredel av alle kirkene her i landet står uten brannvarsling. I denne uken brant Hønefoss kirke ned til grunnen, og kirken hadde ikke brannvarslingsanlegg.

På oppdrag fra Riksantikvaren gjennomfører KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon nå en kontroll og dokumentasjon av brann- og innbruddssikring av samtlige norske kirker.

Bør ha nulltoleranse

Til sammen har de nå fått tall fra 1360 av til sammen 1620 kirker, og i løpet av våren vil de komme med en større rapport som vil gi en samlet oversikt. direktør i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, Øystein Dahle, sier rapporten er en god indikator for brannsikringstiltak i kirkene.

– Av de kirkene vi har kontrollert, viser det seg at to tredeler av dem har brannalarmsystemer som kan varsle brann tidlig. Dette er bedre enn fryktet, men samtidig ikke godt nok. Disse kirkene er store kulturminneverdier, og betyr veldig mye for folk. Derfor bør vi egentlig ha nulltoleranse for slike branner, sier Dahle til nrk.no.

I perioden 1970 til 1999 brant det i gjennomsnitt ned en kirke pr. år. Siden år 2000 har det brent ned to kirker. Våler kirke i Hedmark i mai 2009, og nå Hønefoss kirke. Dette vitner om at brannsikkerheten har blitt bedre, sier Dahle.

– Vi har jo redusert antall branner i kirkene betraktelig. Likevel er det grunn til bekymring når det nå har brent ned to kirker på under ett år, sier han.

Vekker for kommunene

Kirkeminister Rigmor Aasrud sier at brannen i Hønefoss kirke er en vekker for kommunene.

– Det som var spesielt med kirken i Hønefoss, var at den sto på Riksantikvarens liste over verneverdige bygg, og derfor er det ikke mulig å gjenskape et slikt kirkebygg, sier hun til NRK.no.

– Hva kan gjøres for å sikre kirkene bedre?

– Vi har gjort veldig mye allerede, og veldig mange kirkebygg ble sikret for noen år siden. Slike hendelser som dette tror jeg er en påminnelse til både politikere og fellesråd at vi må ha brannsikkerhet i fokus i de kirkebyggene vi har.

(nrk.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS