Kirke

En halv milliard til sikring av kirker

Regjeringen blar opp 500 millioner kroner til utbedring og vedlikehold av kirker.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

– Det er et stort behov for vedlikehold og utbedring av kirkebygg. Og ikke minst er det viktig med brannsikring, sier kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen foreslår nå at kommunene kan få dekket renter på investeringer for inntil 500 millioner kroner til slike kirkeformål i 2010.

Brannsikring viktig

Kirkeministeren sier til ANB at hun er spesielt opptatt av å brannsikre flere kirker.

– Viktigheten at dette fikk vi en stygg påminnelse om da Hønefoss kirke brant ned, sier hun.

1600 kirker

Aasrud viser til flere rapporter fra kirkelige organer og vernelistene til Riksantikvaren. Av landets rundt 1620 kirkebygg er nær 1000 kirker fredet eller har status som kulturhistorisk verdifulle kirker.

– Mange av kirkene er godt vedlikeholdt og i god stand, mens andre kirker er preget av et betydelig vedlikeholdsetterslep med et stort istandsettingsbehov, sier ministeren.

Riksantikvaren har tidligere anslått at det trengs 3,2 milliarder kroner for å sette i stand kirkene som er kulturhistorisk verdifulle. I tillegg regner man fra Kirkens side med at det trengs to milliarder kroner til de øvrige kirkene.

Mange formål

En fem år gammel rapport forteller om vedlikeholdsmangler på en tredel av landets kirker. Regjeringens låneordning dekker tiltak for brann- og tyverisikring og for bedre og sikrere energiforbruk, restaurering og istandsetting av gulv, vegger og tak, konservering, restaurering og istandsetting av inventar og utsmykning, reparasjoner av fundament og grunnmur, dreneringsarbeid, overflatebehandling inn- og utvendig når dette er begrunnet i en ekstraordinær vedlikeholdsinnsats.

(ANB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS