Prestrud-brann033.JPG

Etterlyser brannvarsling

I fjor ble det registrert 445 landbruksbranner i Norge. Forsikringsbransjen slår i bordet og maner til økt brannsikring.

Publisert

I fjor ble det registrert 445 landbruksbranner. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

– Tidlig varsling av brann har gang på gang vist seg å være forskjellen på et branntilløp og et nedbrent gardsbruk, sier Birger Magnor til Hamar Arbeiderblad.

Han er leder for landbruk i Gjensidige. I Hedmark var det i fjor 38 gardsbranner. Kun halvparten av bøndene i fylket har installert brannvarslingsanlegg.

I fjor utbetalte forsikringsbransjen 37 millioner kroner i erstatning etter gardsbranner i Hedmark. 20 driftsbygninger og 18 gardsboliger ble ifølge Hamar Arbeiderblad flammenes rov.

Nord-Trøndelag har landets høyeste andel hva gjelder brannvarslingsanlegg på garder med 73 prosent, mens Oslo og Akershus er på bunnen, begge med 25 prosent. Dette gjelder gardsbruk med husdyrbesetninger.

– For at vi skal forsikre en gard med husdyrhold, krever vi at brannvarslingsanlegg er montert. Men vi oppfordrer også gardbrukere uten husdyr til å gjøre det samme, sier Birger Magnor til avisen.

Når det gjelder andelen gardsbruk hvor det er gjennomført el-kontroll, er tallet ifølge Hamar Arbeiderblad 64 prosent i Hedmark.

– Vi er glade for å se at flere og flere tar jevnlige kontroller på det elektriske anlegget på garden sin, sier Magnor til avisen.

Powered by Labrador CMS