Slokking-av-bilbrann

Flere bilbranner

Erstat­nings­utbetal­ingene etter bil­branner har økt med 30 prosent på to år. En økende andel av brannene er svindel­forsøk, tror forsik­rings­sel­skapet If.

Publisert

(Ill.foto: Jan Tveita)

– Vi har sett en markant økning i antall bilbranner. Noe av årsaken kan være at det er mer plast i bilene i dag, og at de derfor brenner bedre. Men vi tror også at det er mer svindel, sier Rune Schjølberg, som leder utredningsavdelingen i If Skadeforsikring, til nyhetsbyrået Newswire.

Mens antall bilbranner har økt med 17 prosent de siste to årene, har erstatningsutbetalingene økt med 30 prosent, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Svindel for milliarder

Forsikringsbransjen anslår at det hvert år svindles for mellom 1 og 1,5 milliarder kroner på bilforsikringer.

– Dersom vi hadde unngått all svindel, kunne faktisk forsikringspremien vært 1500 kroner mindre for deg og meg, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Berge i If Skadeforsikring.

Bil utgjør nesten halvparten av alle forsikringssvindelsaker som avsløres.

– Det er svært alvorlig, og vi bruker store ressurser på å drille utrederne våre i å avsløre svindel, sier Rune Schjølberg.

På Ifs sikkerhetssenter settes det fyr på biler under kontrollerte former. I bilene er det lagt ut små spor som kan tyde på at brannen er påsatt. Etter slukking får utredere i oppgave å finne sporene.

Metodene svindlere bruker er mange, om enn ikke alltid like gjennomtenkte.

– Hvis bileieren har opplyst at bilen ble stjålet uten nøkler og vi finner bilnøkkelen i det utbrente bilvraket, ringer det en bjelle. Da tar vi eieren inn til samtale. Mange avsløres ved at deres forklaringer ikke stemmer overens med de tekniske funnene, sier utreder Thor Borge i If Skadeforsikring.

Finanskrisen en faktor

Finanskrisen kan være en av årsakene til at det svindles mer.

– Vi vet at det har vært en del svindel med store SUV-er, blant annet i Danmark. Folk har ikke råd til å eie dem lenger. De store bensinslukende motorene gjør dem vanskelige å selge. For noen blir løsningen da å sette fyr på bilen og så melde den stjålet, sier Schjølberg.

Straffen for forsikringsbedrageri er inntil seks års fengsel, samt at forsikringsselskapet sparker deg som kunde. Likevel tar mange sjansen på at de ikke blir avslørt.

–Vi har sett at enkelte til og med får kamerater til å vitne falskt for seg for å få forsikringsutbetalingen, sier Schjølberg.

Biler eksploderer ikke

Biler brenner ikke av seg selv. Branner som ikke skyldes svindel, oppstår som regel i forbindelse med ulykke eller at det er en teknisk feil ved bilen. Fra en bilmotor begynner å brenne kan det ta fra ti til 20 minutter før bilen er overtent.

– Det tar ofte litt tid før brannen når helt inn i førerkupeen. Du har derfor ofte gode muligheter til å få med deg verdisaker før du forlater bilen, sier Schjølberg.

Han mener også at amerikanske actionfilmer skremmer bilførere til å tro at en bilbrann kan være eksplosjonsartet.

– En bilbrann kan selvfølgelig oppleves skremmende for den det gjelder, men bilen vil ikke eksplodere. Det er kun en effekt filmindustrien bruker for å få mer action.

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS