Runar Karsen 1.JPG

Fra sikkerhet i Varner til NHO

Sikkerhetssjef Runar Karlsen i Varner Retail, en del av Varner-gruppen, er ansatt i den etterlengtede stillingen som fagsjef for vakt- og sikkerhetsbransjen i NHO Service.

Publisert

Anne Jensen i NHO Service og nyvalgt leder Martin Holmen i næringsutvalget for sikkerhetsbransjen er svært godt fornøyd med at Runar Karlsen (t.h.) tar jobben som fagsjef for vakt- og sikkerhetsbransjen.

– Runar var den klart beste kandidaten blant mange godt kvalifiserte søkere fra både Norge og utlandet. Interessen for fagsjefstillingen var utrolig stor. Vi hadde mange menn og kvinner vi vurderte nøye. Politifolk og personell fra Forsvaret konkurrerte hardt med kandidater fra både bransjen og sikkerhetsansatte i ulike firmaer, virksomheter og organisasjoner, sier nyvalgt leder Martin Holmen i NHOs næringsutvalg for sikkerhetsbransjen.

Den nyansatte fagsjefen har lang fartstid fra sikkerhetsbransjen, faktisk fra begge sider av bordet. Før han begynte i sikkerhetsavdelingen hos Varner-gruppen i 1999 hadde han nemlig 13 år i Securitas, hvorav en kort periode i ISS Security Systems før Securitas-oppkjøpet.

– Jeg hadde ulike typer vekterstillinger og jobbet meg gradvis opp til å bli avdelingssjef. Da jeg begynte hos Varner i 1999, var jeg sikkerhetskonsulent før jeg etter et år ble sikkerhetssjef. Den stillingen har jeg hatt i ti år. Jeg tiltrer fagsjefstillingen i NHO Service på nyåret, sier Runar Karlsen.

Tekstilkonsernet Varner-gruppen er representert med 11 kjeder i ni land. Han har hatt ansvaret for sikkerheten i samtlige 1300 butikker, blant annet Dressmann, Cubus, Bik Bok, Vivikes og Carling.

– Da jeg ble klar over at NHO Service skulle ansette fagsjef innen vakt- og sikkerhetsbransjen, bestemte jeg meg med en gang. Stillingen byr på utrolig mange utfordringer som jeg gleder meg til å ta fatt på. Blant annet må det settes fokus på at bransjen i lengre tid har vist for stor vilje til å ta på seg oppdrag uten at de har vært flinke til å prioritere og definere oppgaver. De har vært for forsiktige til å sette krav til kundene, sier Karlsen.

Han er også bevisst på at vakt- og sikkerhetsbransjen har en betydelig utfordring i å forbedre omdømmet sitt. Det er også en kampsak fra arbeidstakerne, spesielt blant flere grupper vektere, at de føler seg like mye solgt til å utføre andre typer arbeidsoppgaver enn hva som ligger i det tradisjonelle vekter-begrepet.

– ”Prosjekt Konsensus” er et utrolig bra tiltak som nå er i startgruppa. Dette skal blant annet arbeide aktivt for å forbedre bransjens omdømme og sette fokus på nettopp de ansattes arbeidssituasjon. En av mine arbeidsoppgaver er å følge opp dette, sier Karlsen.

Under Konsensus-konferansen i Halden for kort tid siden, var prisdumping og selskapenes kamp om å sikre seg kontrakter et av flere temaer. I den forbindelse ytret arbeidstakere misnøye med at tilleggstjenester de mener ikke kan relateres til sikkerhetsfaget, ble akseptert i anbudsrundene for å tilfredsstille oppdragsgiverens ønsker.

– I tillegg vil jeg være opptatt av å trekke inn alle medlemsbedriftene i forhold til utvikling av bransjen. De har jo en unik mulighet innenfor rammene i NHO Service til å være med på å skape løsninger og tjenester som kan kombinere det tekniske og manuelle i større grad enn det som kanskje er tilfelle i dag, sier Karlsen.

– I jobben du nå forlater, har du selv presset priser i forhandlingene med sikkerhetsselskapene. Hva er den laveste timeprisen du har klart å oppnå for en vekter det siste året?

– Det tror jeg ikke jeg vil svare på. Men jeg kan si så mye som at den prisen er altfor lav, smiler Runar Karlsen.

I tillegg til Karlsens brede erfaring fra begge sider av bordet i sikkerhetsbransjen, ble det i ansettelsesprosessen lagt vekt på hans evne til å kommunisere i både store forsamlinger og gjennom media. Karlsen har også bred organisasjonserfaring, blant annet fra NSR hvor han i dag er nestleder i rådet, og gjennom styreverv i Oslo Handelsstandsforening, Storo Kjøpesenter og engasjementer innen NHO. Han var blant annet med i komiteen som utarbeidet standardkontrakten for vakt- og sikkerhetsbransjen for et par år siden.

Powered by Labrador CMS