Helt greit med kroppsskanner

Flypassasjerer hilser innføringen av nye hel­kropps­skannere vel­kom­men. De synes sikker­heten er vik­tig­ere enn privat­livet.

Publisert

Passasjerer føler seg mer kom­for­table med å gå gjennom en hel­kropps­skanner enn å bli kropps­visitert.

Folk flest støtter den amerikanske sikker­hets­myndig­heten Trans­port­ation Security Admini­stration i planene om å installere 300 kropps­skan­nere på de 19 største fly­plas­sene i USA.

Skannerne "ser" under klærne og gir ganske detaljerte naken­bilder av passa­sjerene. Men de kan også avsløre om ved­kommende bærer plast eller pudder på kroppen. Operatøren sitter i et annet rom og kan ikke se passasjeren.

I en spørre­under­søkelse utført for avisen USA Today sier 78 prosent at de støtter inn­føringen av slike skannere, og 67 prosent at de er komfortable med selv å bli skannet.

84 prosent mener maskinene vil bidra til å hindre terrorister fra å bære med seg sprengstoff om bord på flyet. Under­søkelsen ble utført 5.-6. januar blant 542 voksne som har fløyet minst to ganger det siste året.

Les også: Amsterdam skal kroppsskanne alle flypassasjerer til USA og Schipol første store lufthavn som tar ibruk røntgenskanning (2007)

Såpass få som 29 prosent av de spurte er blitt mer bekymret for fly­sikker­heten etter at nigerianske Umar Farouk Abdul­mutallab slapp gjennom metall­detektoren i Amster­dam med trusa full av spreng­stoff, på vei til Detroit.

"

Et solid fler­tall av de spurte mener hel­kropps­skannere vil øke fly­sik­ker­heten.

En av de spurte tilføyer at dette er et godt tiltak for å få ham til å føle seg tryggere når han stiger om bord i et fly. En annen bemerker at skremsler ofte må til for å høyne sikker­heten.

Det har tidligere kommet kritiske syns­punkter til slike skannere fra både person­vern­organisasjoner, organi­sasjoner mot barne­porno­grafi og private. Bekymringene går blant annet på hvor lenge bildene lagres og om de kan misbrukes. Nå viser det seg altså at folk flest er positive til tiltaket.

Les også: Britiske flyplasser innfører ansiktsskanning (2008)

Passasjerer som ønsker det, skal kunne få kropps­visitasjon med vanlig hånd­skanner (metall­skanner) istedenfor å bli "avkledd" med helkropps­skanneren. Men bare 22 prosent sier at de vil foretrekke kropps­visitasjon fremfor kropps­skanneren.

Les også: Spesialtrente agenter skal avsløre kroppsspråket til terrorister

Kilde: Most OK with TSA full-body scanners (USA Today)

"
Powered by Labrador CMS