Thor Martin Bjerke

HSH om den økende kriminaliteten

Ny IKT-infrastruktur og sentral finansiering av politihelikoptre er blant tiltakene HSH har fremhevet overfor justiskomiteen i forbindelse med det nylig fremlagte statsbudsjettet.

Publisert

Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver HSH

HSH hevdet i denne ukens høring i justiskomiteen at politiet må møte den økende kriminialiteten med nye tiltak.

– Følgende tiltak må prioriteres økonomisk og få øremerkede penger utover de rammene som ligger i budsjettet:

Ny IKT-infrastruktur som tilfredsstiller dagens utfordringer.

Sentral finansiering av innsamling av elektroniske spor og tolketjenester

Sentral finansiering av politihelikoptre.

Justiskomiteen fikk i tillegg klar beskjed fra HSH at kampen mot skimming må prioriteres i budsjettet med en egen post i budsjettet.

– Dette kriminalitetsområdet må gis samme prioritet tilsvarende den prioritet kampen mot mobile vinningskriminelle har fått, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

HSH poengterte også at det er viktig å frigjøre politiressurser for oppgaver som sivile kan utføre, som for eksempel transport av fanger.

Det hevdes også at antall varetektsplasser må økes. Grunnen til det er at behovet for plasser stadig blir større som en følge av politiets innsats mot blant annet utenlandske kriminelle.

HSH understreker at analysetiden har økt dramatisk som en følge av DNA-reformen, noe de også advarte mot på forhånd. Derfor ber de om at lovverket endres slik at private laboratorier kan avlaste Rettsmedisinsk institutt.

– Dersom ikke det skjer, vil vi se en økende grad av bruk av utenlandske laboratorier på bekostning av de norske. Dette vil kunne føre til tap av kompetanse og at utenlandske laboratorier vil vinne terreng på bekostning av de norske, sier Bjerke.

Powered by Labrador CMS