Innbruddstyv

Innbruddsbølge hos småbedrifter

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) økte erstatningssummene etter innbrudd, ran og tyveri fra småbedrifter med 43 prosent i 2009 sammenlignet med 2007. Informasjonssjef i Securitas Direct, Birte Kulberg, påpeker overfor NTB at det nå er viktigere enn noen gang å sikre bedriften sin mot organisert kriminalitet.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

–Det har vært en stor økning i antall bedriftsinnbrudd, og det er nødvendig å ta visse forhåndsregler for å sikre seg best mulig. Alarm, gitter på innsiden av bygget og innbruddsikkert glass er gode sikkerhetstiltak. I tillegg er det viktig ikke å la verdisaker ligge fremme når du forlater bedriften, sier Kulberg.

Organiserte bander

Oppgangen i bedriftsinnbrudd skyldes blant annet organiserte kriminelle bander fra Øst-Europa, ifølge FNO.

–Det er ingen tvil om at de som står bak mange av disse innbruddene er svært profesjonelle, og at dette er godt organisert. De slår seg raskt inn med slegge, eller bruker bil som rambukk. Flere ganger har de også kommet seg inn gjennom tak og vegger. Kriminelle fra Litauen, Polen, Romania og Balkan står bak et stort antall av disse innbruddene, sier kommunikasjonsrådgiver i FNO, Stine Neverdal.

Sikkerhetstiltak

–Innbruddstyvene er mer profesjonelle enn før, noe som stiller høyere krav til sikkerhetstiltak. Vi anbefaler alle å ha en kombinasjon av magnetkontakter, kameradetektorer og antimask-detektorer. Magnetkontaktene går av når noen åpner dører eller vinduer, og kameradetektorene filmer uvedkommende og sender bildene til vår alarmstasjon. På den måten kan politiet reagere raskere. Antimask-detektorene går av dersom noen prøver å blokkere kameraene. Dette er spesielt aktuelt i kundebedrifter der innbruddstyven kan deaktivere alarmene i lokalet på dagtid, før han bryter seg inn uoppdaget etter stengetid, sier Kulberg.

I 2009 ble 5913 forretninger og småbedrifter rammet av tyveri. Dette innebærer en økning på 12 prosent fra året før og 43 prosent fra 2007. Erstatningsutbetalingene i 2009 utgjorde 293 millioner kroner.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS