Bjørn Erik Thon Sikkerhetskonferansen.JPG

- Jeg er en teknologioptimist

Teknologioptimisten Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, kom i går med følgende oppfordring da han kommenterte Mørketallsundersøkelsen overfor Erland Løkken og resten av Sikkerhetskonferansen: – Vær fornuftig og bruk knollen, så tror jeg det går bra!

Publisert

Christophe Birkeland og Tore Orderløkken var blant dem som holdt foredrag om dataangrep og sikkerhetshendelser mot næringslivet på Sikkerhetskonferansens første dag.

Det var under Sikkerhetskonferansens første dag at den ferske Datatilsyn-direktøren kommenterte Mørketallsundersøkelsen 2010, samtidig som han fortalte om Datatilsynets visjoner fremover.

– Jeg er en teknologioptimist, veldig nysgjerrig og ser at teknologien løser mye. Det at Facebook blant annet brukes av stadig flere virksomheter, er et ledd i samfunnsutviklingen. Vi må spille på lag med den generelle utviklingen og heller finne virkemidler mot uønskede konsekvenser. Vær fornuftig og bruk knollen, så tror jeg det går bra. Men Datatilsynet skal selvsagt fortsatt være kjeftesmelle og vaktbikkje, smilte Bjørn Erik Thon.

Mørketallsundersøkelsen som ble presentert på Næringslivets Sikkerhetsråds konferanse i går, er den sjuende i rekken om informasjonssikkerhet og datakriminalitet. Arne-Johan Helle fra Telenor, som leder NSRs Datakrimutvalg, fortalte blant annet at bedrifter og institusjoner som driver med forskning er overraskende mye mer utsatt for sikkerhetsangrep enn andre.

– Undersøkelsen avdekker også at det ikke er forbedring når det gjelder sikringstiltak siden 2008, sier Helle.

Christophe Birkeland, avdelingsdirektør i Nor Cert, minnet deltakerne om hvor viktig det er å beskytte seg mot virus – og at svært mange uønskede elementer som saboterer eller stjeler informasjon, ofte kan operere i lang tid før det er mulig å oppdage dem.

– Hele 30 prosent av norske virksomheter har vært utsatt for datakrim, og bare 40 prosent har tilstrekkelig opplæring i hendelseshåndtering. Klarer IT-avdelingene i næringslivet å følge med, spurte administrerende direktør Tore Orderløkken i NorSIS.

Powered by Labrador CMS