Kortbedrageri avtar

Innføring av chip på betalings­kort fra fått svindelen til å avta. Innen sommeren skal alle Visa-kort i Norge ha chip, og alle mini­banker skal være sikret.

Publisert

Kortsvindelen avtok med 17% i fjor.

– Bankkort med datachip er bedragernes verste fiende, og i dag er 60 prosent av Visa-kortene her i landet utstyrt med en slik chip, mens halvparten av mini­bank­terminalene i Norge kan lese kort med datachip, sier Visas land­ansvarlige i Norge, Christina Lind, til Dagsavisen.

De organiserte kriminelle har ikke klart å knekke chip­koden. I fjor sank svindel­raten i Norge med 17 prosent, til 0,027 prosent av alle Visa-transak­sjoner. I Europa er svindel­raten det dobbelte, 0,058.

Les også: Kort­svindel halvert på norske Eurocard-kort

"

Overgangen til nye chip-lesere ventes ferdig til sommeren.

Skal bli verre for svindlerne

– Innen sommeren i år skal alle Visa-kort i Norge ha chip, og samtlige mini­banker ha det nødvendige avlesnings­utstyret. Da regner vi med at slik svindel stopper helt opp samtidig som vi hele tiden utvikler datachip, og utstyr for å ligge i forkant av de organiserte krimi­nelle, sier Lind. Hun forteller at det vil gå enda noe tid før store butikkjeder får byttet ut alle sine terminaler.

Les også: Stjeler betalings­terminaler fra butikkene for å svindle

Les også: Lurer butikk­personalet til å bytte ut terminalen

"

Krimi­naliteten ventes å flytte seg enda mer over på nett­handel.

Vil kaste sine øyne på nettsvindel

Det ventes at organiserte kriminelle kort­bedragere nå vil kaste sine øyne på nett­handel.

– På dette området har vi allerede iverk­satt beskyttelse i form av koder som må slås inn av kunden, gjennom «Verified By Visa», noe som har ført til en reduksjon i omfanget av svindel mot Visa-kort i Europa på 15 prosent. Og flere sikkerhets­tiltak vil komme, sier Lind.

Les også: Nett­svindel for 35 milliarder i 2008

Kontaktløs framtid

Visa, som eies av europeiske banker, og skal være en non-profit medlems­organisasjon, bygger nå ut andre tjenester som de regner med vil bli mye brukt i framtida.

● Du kan få en sms hver gang det tas ut penger fra kortet ditt. Da vil du raskt kunne sperre det.

● Kortene gjøres kontakt­løse vha. en innebygget radio­sender. Da trekkes du automatisk når du kjøper en kopp kaffe eller en burger.

Ifølge Visa vil kontaktløs betaling gi et seriøst alternativ til kontanter når vi betaler for mindre kjøp.

Kilde: Antall kortbedragerier stuper (Siste.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet og få gode sikker­hets­tips seks ganger i året.

"
Powered by Labrador CMS