Kortsvindel halvert

Kortsvindel har i andre halvdel av 2009 blitt kraftig redusert på norske Eurocard-kort.

Publisert

Det er hovedsakelig svindel knyttet til kopiering av kort, såkalt skimming, og svindel knyttet til kjøp på internett som har gått ned, heter det i en pressemelding fra Eurocard.

– Dette viser at vi har lykkes med de tiltakene som er satt i verk, forteller informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg i SEB Kort. Eurocard var svært tidlig ute med å innføre en obligatorisk identifisering ved kjøp på internett (MasterCard Secure Code). I tillegg har vi konvertert over 70 prosent av alle Eurocard-kort til chipkort, og vil bytte ut resten av kortene i løpet av kort tid.

Skimming

– Den største andelen kortsvindel skjer ved kopiering av kort, og med innføringen av chip-teknologi reduseres muligheten for skimming dramatisk. I dag er de fleste terminaler i Europa åpnet for chip, så du bør alltid forsøke å bruke chipdelen på kortet istedenfor å dra magnetstripen gjennom terminalen når du betaler.

PIN og signatur

- Med chip vil også PIN-kode erstatte signaturkontroll ved betaling med Eurocard. Vi ser at det kan være vanskelig å huske alle PIN-koder man har. Før vi sender ut et Eurocard med chip, får våre kunder derfor muligheten til å velge sin egen PIN-kode til kortet.

Sikrere netthandel

– Svindel ved kjøp på internett har også gått kraftig ned med obligatorisk identifisering gjennom MasterCard Secure Code. Dette innebærer at du må registrere deg med en valgfri kode som du må oppgi ved kjøp på internett. Svært mange norske nettbutikker kan i dag tilby MasterCard Secure Code.

– Kortsvindel går i bølger, men det er ingen tvil om at vi med chip og MasterCard Secure Code har tatt et stort steg mot sikrere kortbruk.

Fem kjøreregler

  • Behandle kortet som den verdisaken det er.
  • Velg en PIN-kode som du husker, men som andre ikke kan gjette seg til.
  • Bruk alltid chipdelen av kortet først når du betaler, og kun magnetstripen dersom terminalen ikke aksepterer chip.
  • Dersom du blir belastet for kjøp du ikke har gjort, varsle Eurocard umiddelbart. Ha telefonnummeret til sperretjenesten lett tilgjengelig, gjerne på mobiltelefonen din.
  • Det er tryggere å benytte et betalings- og kredittkort enn et debetkort som er direkte koblet opp mot bankkontoen din. Da unngår du at kontoen din blir tappet for penger hvis du blir utsatt for kortsvindel.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom sendes ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS