Innbruddstyv cb551233

Nei til sentrale anmeldelser

Regjeringen sier nei til en sentral anmeldelses­enhet for nærings­livet. Nærings­livets Sik­ker­hets­råd ønsker en sentral enhet som kan ta i mot anmeld­elser der virk­som­heter kan anmelde større saker, eller en serie av til­feller, og der anmeld­eren ikke er pris­gitt ressursene på lokale politi­kontor.

Publisert

Mobile krimi­nelle plyndrer nærings­livet, mens politiet hen­legger saker med hen­visning til manglende ressurser.

Nærings­livets Sikkerhets­råd (NSR) har i ulike fora tatt til orde for at det opprettes en sentral anmeld­elses­enhet for større nærings­livs­virk­som­heter.

Bakgrunnen er NSRs opp­fatning av at politiet priori­terer lettere oppklarte saker enn de tyngre sakene, som en konse­kvens av evalu­erings­systemet og sakenes komplek­sitet, og at selv vel­doku­menterte anmeldelser fra nærings­livet raskt blir henlagt.

NSR kjenner en rekke eksempler på at politiet har hen­lagt saker til tross for god doku­mentasjon. I andre til­feller har det tatt svært lang svært lang tid å få politiet til å etter­forske eller gjen­oppta saker.

Denne situasjonen er NSR ukomfortabel med og ønsker at det utpekes en sentral anmeldelses­enhet som har kompe­tanse til å vurdere komplekse saker. Om en virk­som­het erfarer større krimi­nalitet skal den ikke være pris­gitt et lite lensmanns- eller politi­kontors ressurser og kompetanse til å vurdere saken.

NSR har tatt opp proble­matikken med noen av med­lemm­ene i justis­komiteen, og Høyres repre­sentant Anders B. Werp tok saken til Stor­tinges spørre­time. Svaret fra Justis­ministeren var ned­slående i NSRs øyne:

Justisministeren viser til at det i budsjettet for 2010 er opprettet 45 årsverk for å styrke innsatsen mot mobile kriminelle, og at det også vil skje en utbygging av etter­retningen på Kripos. Til sammen, mener Justis­ministeren, vil dette gi en betydelig forbedring når det gjelder å registrere slik serie­kriminalitet og iverksette tiltak raskere enn i dag. På denne bakgrunn ser han ikke behov for en egen enhet for sentralisert registrering av slike anmeldelser.

Kilde: Regjeringen sier nei til en sentral anmeldelses­enhet for nærings­livet (NSR)og: Skriftleg spørsmål fra Anders B. Werp (H) til justis­ministeren (Stortinget)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet og få gode sikker­hets­tips seks ganger i året.

"
Powered by Labrador CMS