110-Slukkeskum-1

Ny type brannslukker tillatt

Fra 1. juli er en ny type brannslokker tillatt i Norge. Slokkesprayen skal brukes til å stanse små branntilløp.

Publisert

(Foto: BSP AS)

– Sprayboksen med slokkeskum er liten og lett og egner seg spesielt for eldre og funksjonshemmede som har problemer med å håndtere tyngre slokkeutstyr, sier Geert Olsen i forebyggende avdeling i Spydeberg og Hobøl Brannvesen, som har testet den nye slokkesprayen.

Han understreker at slokkespray ikke kan erstatte påbudt slokkeutstyr som alle må ha hjemme, men han tror mange småbranner vil kunne kveles i fødselen av en slik spray.

– Ved mindre branntilløp vil du kunne begynne slokkingen svært raskt. Mens én bruker sprayen, kan en annen hente pulverapparatet og få varslet brannvesenet. Og forhåpentligvis slipper du å bruke annen håndslokker i det hele tatt, sier han.

Sprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den får også plass i sekken på tur i skog og mark.

Miljøvennlig

Det er endringer i brannforskriftene som åpner for salg av slokkespray i Norge, fra 1. juli.

– Lav vekt og kompakt størrelse gjør plasseringen enkel, og dermed også tilgjengeligheten. Den kritiske tiden fra du oppdager branntilløpet til slokking kan starte, blir vesentlig kortere, sier brannsikkerhetsekspert Rene Depuis.

Han er produktansvarlig i BSP AS. Firmaet har utviklet en norsk slokkespray, 110 Slukkeskum. Navnet gjør det enkelt å huske telefonnummeret til brannvesenet.

– Selve slokkeskummet er laget av Solberg Scandinavian i Nordhordland og er godkjent til slokking av skogbranner. Skummet holder svært høy kvalitet og tar hensyn til miljøet, sier Depuis.

110 Slukkeskum inneholder ikke fluoriserte karboner, er ikke giftig og er biologisk nedbrytbart.

– Skummet gir ikke sekundærskader ved bruk og kan enkelt tørkes bort. Flaskene er merket med Grønt Punkt og skal kildesorteres som glass og metall, sier Depuis.

Trygg i bruk

Ifølge Depuis er slokkeskummet enkelt å bruke, alle vet hvordan en sprayboks fungerer.

– Kastelengden er over 2,5 meter, og det betyr at du kan stå på trygg avstand fra brannen. Den kan brukes i alle vinkler, også opp og ned. Boksen inneholder ikke drivgass, isteden blir skummet presset ut med ren, komprimert luft, som kaviar ut av en tube sier han.

Fakta

110 Slukkeskum slokker branntilløp og små branner i klasse A (fast organisk materiale: tre, papir, møbler osv.) og klasse B (væsker: drivstoff, løsningsmiddel, maling, lakk osv.) Den kan også benyttes mot branner i elektriske anlegg og apparater med spenning inntil 240 volt.

Skummet produseres i Norge og 110 Slukkeskum produseres i EU i henhold til britisk standard BS 6165:2002.

110 Slukkeskum er biologisk nedbrytbart, er ikke giftig og inneholder ikke PFC (fluoriserte karboner) eller helseskadelige kjemikalier.

110 Slukkeskum er merket med Grønt Punkt og skal kildesorteres som glass og metallavfall.

Slokkesprayer er tilleggsutstyr og kan ikke erstatte påbudt manuelt slukkeutstyr.

(Newswire)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS