Nytt-virus

Nytt virus tappet tusenvis av britiske bankkontoer

En ny variant av en gammel trojansk plageånd invaderte britisk bank. 675 000 britiske pund, rundt 6,5 millioner kroner, ble stjålet fra innehaverne av de tre tusen kontoene som ble tappet i løpet av den siste måneden. Angrepene pågår fortsatt, skriver tv2 nyhetene.no, som igjen refererer til Sky News.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Datasikkerhetsfirmaet M86 Security Labs sier til den britiske nyhetstjenesten at bankkundene fikk viruset, som har fått navnet Zeus v3, mens de surfet på nettet. Alminnelige antivirusprogrammer fanger ikke opp viruset.

Zeus v3 kopierer passord og brukernavn og overfører penger til andre kontoer. På nettbanken får brukeren opp en falsk kontooversikt som ikke avslører at alle pengene er tappet.

Det nye viruset skiller seg fra tidligere plageånder ved at det spres på alminnelige nettsider, ikke bare pornosider og gamblingnettsteder. M86 Security Labs oppdaget at britiske kunder var angrepet da de aksjonerte mot hackernes servere, som var plassert i Øst-Europa.

Nytt nivå i datakrim

Selskapet sier den nye versjonen av Zeus tar datakriminalitet til et nytt nivå.

– Våre undersøkelser viser at de kriminelle har benyttet Zeus v3 sammen med andre verktøy og klart å unngå alminnelige vern mot hackere og virusangrep, heter det i rapporten fra selskapet.

– Den nye Zeus-versjonen fungerer ikke bare som en datasamler, den utfører også ulovlige banktransaksjoner.

Beskyttelse i norske nettbanker

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens fellesorganisasjon sier til tv2nyhetene.no at norske nettbanker har bedre beskyttelse enn i Storbritannia.

– Vi har ikke hatt denne type angrep tidligere, men vi kjenner lignende eksempler internasjonalt. Det har vært en del i Storbritannia, sier Osland.

– I Norge har bankene en bedre beskyttelse i form av en bekreftelsesfunksjon. Hvis du overfører til noen du ikke har overført til før eller til utlandet, må du bekrefte transaksjonen, noe som gjør at det blir vanskeligere å tappe kontoen, sier han.

(tv2nyhetene.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS