Videoovervåkingskamera 1

Rema 1000 bryter loven

Datatilsynet mener en av Rema 1000 sine kjøpmenn har brutt loven ved å henge opp overvåkningsbilder av folk han mener kan komme til å stjele fra butikken sin.

Publisert

Overvåkningsbilder av potensielle tyver ble hengt opp i en Rema-butikk. Motivet på dette bildet er ikke hentet fra Rema 1000.

– Jeg har stor forståelse for kjøpmannens frustrasjon, men ingen forståelse for virkemidlene han tar i bruk, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Han uttaler seg til NRK Østfold i forbindelse med at en Rema-kjøpmann i Fredrikstad hang opp usladdede bilder i butikken over folk han mener er potensielle butikktyver. Til NRK forteller kjøpmannen at han har fått tilsendt bildene på epost fra kjeden slik at betjeningen skal kunne være på vakt.

– Det er kanskje å strekke strikken litt langt når jeg henger bildene opp i butikklokalet, men noe må vi gjøre. Jeg kan ikke sitte og se på at de stjeler store verdier og slipper unna, sier han til NRK Østfold.

Datatilsynet har en rekke ganger uttalt at det er ulovlig å vise fram overvåkningsbilder uten godkjennelse av den som er avbildet. Dette reguleres i personvernopplysningsloven.

– Vi har sett flere eksempler på at helt uskyldige personer er blitt eksponert og krenket på denne måten, sier Skåra til NRK Østfold.

– De må gjerne bure meg inne. Men jeg ser ingenting i veien for at kriminelle som stjeler som ravner får sine bilder slått opp her. Hvert år stjeles det for milliarder av kroner i norske dagligvareforretninger, uttalte kjøpmannen til avisa Demokraten som var først ute med nyheten.

– Hva slags samfunn skal vi få dersom kolonialene rundt forbi utstyrer lokalene med bilder av folk man hevder er kriminelle? Dette må absolutt være et brudd på kameraovervåknings-reglene. Personbildene fra skjermen skal slettes, ikke henges opp til spott og spe, sier informasjonsrådigiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til Demokraten.

Les mer om saken i Demokraten:

http://www.demokraten.no/lokalnytt/article5419681.ece

"
Powered by Labrador CMS