Christian-Rist-G4S

Sikkerheten er på plass, showet kan begynne

De siste brikkene for sikkerheten er i ferd med å falle på plass rundt ESC 2010 på Telenor Arena på Fornebu. Showet kan begynne.

Publisert

Christian Rist, G4S. (Foto:Jan Tveita)

Lørdag 29. mai er det duket for finalen i ESC 2010(Eurovision Song Contest) på Telenor Arena. Sikkerheten har høyeste prioritet både før og under arrangementet, noe vi opplevde ved selvsyn da vi besøkte arenaen, som allerede er hermetisk lukket med en skallsikring bestående av 3000 meter byggegjerder og et høyt antall franske gjerder.

Skallsikringen er på plass. (Foto:Jan Tveita)

– Dette er det største sikkerhetsarrangementet på norsk jord siden OL på Lillehammer i 1994, opplyser driftsjef/event manager Christian Rist i sikkerhetsselskapet G4S. G4S fikk tildelt oppdraget av NRK i februar, og det avsluttes først 15. juni.

Security Group

Men Rist understreker at G4S ikke er alene om å ivareta sikkerheten rundt ESC 2010, eller Melodi Grand Prix, som vi nordmenn ynder å kalle dette sirkuset.

– Det er flere parter involvert, både politiet, NRK, Telenor Arenas egne sikkerhetsansvarlige og brannvesenet har egne folk i virksomhet. Andre igjen står for sofistikert sikkerhetsteknikk og ytterligere mannskaper. Disse er samlet i Security Group. G4S har hatt 60 personer i sving fra 15. april. Fra 11. mai økes denne bemanningen til 350 personer.

– Vi har hentet inn folk fra andre deler av landet for å dekke behovet for bemanning, forteller Rist, som legger til at dette er et svært populært oppdrag. Folk har stått i kø for å få jobbe med sikkerheten rundt ESC, sier han.

Fra sikkerhetssentralen, hjernen i sikkerhetsarbeidet, fra venstre Christian Rist og supervisor Matz Tangnæs i G4S. (Foto: Jan Tveita)

90 000 mennesker på fire dager

Det er ikke bare selve finalen den 29. mai som skal gå av stabelen. De to siste ukene før finalen består i virkeligheten av en sammenhengende rekke av arrangementer. Alle delfinalene skal avvikles ute på Telenor Arena, i tillegg til at det blir etablert en egen ESC Village på Rådhusplassen i Oslo sentrum de to siste ukene. Her har også G4S ansvaret for sikkerheten. I løpet av fire dager skal Telenor Arena huse 90 000 mennesker.

Under den direktesendte finalen vil 18 000 mennesker være samlet inne på arenaen. NRK har leid hele arenaen for formålet og vil selv ha ca. 700 personer i aktivitet under arrangementene. I tillegg kommer mellom 200 og 250 frivillige og 2500 akkrediterte pressefolk. Totalt er 6000 mennesker akkreditert for ESC 2010. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) stiller krav om 37 akkrediteringssoner i arenaen under arrangementet.

– Det store antallet gjester stiller høye krav til sikkerhetskontrollen, men vi er grundig forberedt slik at alt skal flyte godt, understreker Rist.

X-faktoren

– Samarbeidspartnerne lærer mye av hverandre underveis. Vi har hatt flere øvelser, blant annet i evakuering, førstehjelp, trafikkavvikling og gått inn på worst case scenarier. Det er alltid en x-faktor involvert i så store events, og det er denne vi forsøker å luke ut, understreker han.

Telenor Arena er klar for ESC 2010. (Foto: Jan Tveita)

Sikkerhet med et smil

Midt opp i all sikkerheten legger Rist stor vekt på at ESC 2010 skal fremstå i et positivt lys: – Dette er viktig både for NRK, Telenor Arena og G4S, understreker han.

– Dette skal bli et hyggelig arrangement for alle, en opplevelse folk skal minnes i ettertid med glede. Vi skal stå for sikkerhet med et smil og legger stor vekt på å yte god service.

– ESC 2010 skal bli en fest, men ingen festning, avslutter driftsjef/event manager Christian Rist i G4S.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS