Minibank.jpg

Skimmer-tiltalte løslates

Høyesterett har slått fast at utlendinger ikke lenger kan straffes for å ha tatt med skimming-utstyr inn til landet. Nå har påtalemyndigheten bestemt at alle som sitter i fengsel av den grunn, umiddelbart skal løslates.

Publisert

Skimmingtiltalte og siktede utlendinger blir nå løslatt dersom de ikke er pågrepet på fersk gjerning. Det er ikke tilstrekkelig å få dem straffet bare fordi de har vært i bestittelse av, eller forsøkt å innføre skimmingutstyr. til Norge. (Foto: Colourbox)

Det var NRK som tirsdag meldte nyheten som slo ned som en bombe hos blant annet sentrale justispolitikere. Nå krever bankene lovendring og politiske miljøer er helt klare på at landets lovgivere nå vil se på saken.

– Jeg synes dette høres helt hårreisende ut, sier leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til NRK.

– Det må være gjort en feil av dem som har laget loven. Dette regner jeg med at blir rettet opp veldig raskt. Det kan jo ikke være meningen at folk skal komme inn til landet med utstyr som bare kan brukes til kriminell virksomhet, og bare reise rundt og gjøre det de skal så lenge de ikke blir tatt i den faktiske produksjonen, sier han til NRK.

Men inntil videre er det Høyesteretts tolkning av eksisterende lovverk som gjelder. De slår fast at utlendinger ikke kan straffes for å være i besittelse av skimmingutstyr.

Dommen gjør at et titalls utenlandske borgere som de siste årene har sittet fengslet for å ha importert teknologi som kan brukes til å svindle bankterminaler, nå blir satt fri.

– Oslo statsadvokatembeter har instruert sine undersåtter til å løslate alle, og jeg går ut i fra at det i dag ikke sitter noen i Norge som er dømt for overtredelse av denne bestemmelsen eller som sitter i varetekt, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

– Påtalemyndigheten har tatt ut tiltaler med feil lovanvendelse. Så det må man bare legge seg flat for, legger han til.

Et eksempel på en utlending som er rammet av feiltolkningen, er en rumensk statsborger som ble stoppet i tollen med skimmingutstyr i bilen. Dette var i fjor høst, og han ble dømt til fengsel i et år og tre måneder av lagmannsretten.

Inntil avgjørelsen i Høyesterett falt, har mannen sittet i fengsel i ti måneder. Han har ifølge NRK reist tilbake til Romania hvor han venter på erstatning for urettmessig å ha vært fengslet i Norge.

– Detter dette kan ikke politiet sikte noen som blir tatt med skimmingutstyr de har skaffet seg i utlandet, hvis vi ikke kan bevise at det er brukt, sier politiadvokat Monica Hanø ved Søndre Buskerud politidistrikt til NRK.

Powered by Labrador CMS