Forside-Aktuell-Sikkerhet-3

Slik forebygger du skolebranner

Tredje nummer av Aktuell Sikkerhet i år er på vei ut til abonnentene. Tema er itv-overvåking og brannsikkerhet.

Publisert

(Omslagsfoto: Trond Erik Hillestad)

Nes­ten hver fjer­de skole er blitt på­tent eller for­søkt på­tent i løpet av de siste tre åre­ne. Aktuell Sikkerhet har spurt råd­gi­ver Lars G. Wes­sel John­sen i Fac­tor Insurance Group om hvordan vi kan forebygge skolebranner. Wes­sel John­sen rei­ser hyp­pig rundt i lan­det for å hjel­pe pri­va­te og of­fent­li­ge virk­som­he­ter med ska­de­fore­byg­gen­de ar­beid. Han opp­le­ver at man­ge kom­mu­ner er dyk­ti­ge på HMS, men at det som re­gel står dår­li­ge­re til når det kom­mer til brann­be­red­skap.

– Det er ikke nød­ven­dig­vis et øns­ke om å bren­ne ned sko­len som lig­ger bak ilds­på­set­tel­ser, men ofte ube­tenk­som­het. Ikke des­to mind­re er det vik­tig at ting ikke lig­ger til rette for lett å kun­ne sette fyr på sko­len, sier Wessel Johnsen.

Les om hvordan du forebygger skolebranner i Aktuell Sikkerhet!

Få slokkeutstyret fram

Brannvesenet kommer ikke fram overalt med brannbilene sine for å få slokket brann, enten det skyldes lange avstander eller for ulendt terreng. Dette har noen oppfinnsomme sjeler tatt konsekvensen av. De har konstruert branntilhengere spekket med slokkeutstyr, én kan hektes bak en ATV og en annen bak en traktor. Les mer om disse branntilhengerne i Aktuell Sikkerhet!

Brannøvelser uten brann

Du tren­ger in­gen brann for å få godt ut­byt­te av en brann­øv­el­se. Det vik­tig­ste er å øve inn gode ru­ti­ner via gode be­red­skaps­pla­ner, mener Kjell Arne Erik­sen, fag­an­svar­lig for land­ba­sert opp­læ­ring i Norward. Han utdyper dette inne i bladet.

Overvåkingska­me­ra­ene blir smar­te­re

– Det er fort­satt kameraoperatøren som må ta de en­de­li­ge be­slut­nin­gene, men in­tel­li­gent vi­deo­ana­ly­se er på vei til å bli både klok og vis, forteller Erik Haa­land i Pelco Nor­way til Aktuell Sikkerhet.

– In­tel­li­gen­sen kan legges inn på uli­ke må­ter. Den enk­les­te og mest ut­bred­te me­to­den i dag kal­les videodeteksjon. Den av­slø­rer at det har vært en be­ve­gel­se i bil­det, for eks­em­pel at et men­nes­ke be­ve­ger seg inne på et la­ger på nat­te­tid når det ikke skal være ak­ti­vi­tet der, sier Haaland.

Ny norm for overvåkingsskilter

Skilt som vars­ler om ka­me­ra­over­vå­king, har hit­til hatt høyst for­skjel­lig ut­se­en­de. Nelfo, Nor­Al­arm og FG lan­se­rer nå et nytt nett­sted der du kan ut­for­me og be­stil­le en­het­li­ge skil­ter.

Les mer om saken i bladet!

Samarbeid om sikkerhet

Ei­en­doms­sel­ska­pet Schwei­gaards gate 34 AS i Oslo opp­lev­de gjen­tat­te gan­ger at uved­kom­men­de brøt seg inn hos dem, en­ten for å stje­le el­ler å fin­ne seg et sted å over­nat­te. For å få bukt med pro­ble­me­ne, tok ei­en­doms­sel­ska­pet kon­takt med Securitas, som satte inn vektere. Men i til­legg in­stal­lerte også Teletec Connect itv-over­vå­king. Tiltakene har ført til at eiendomsselskapet ikke len­ger re­gist­re­rer uøns­ke­de gjes­ter. Les mer om saken i bladet!

Du finner også flere andre sikkerhetsnyheter, som nye produkter, i denne utgaven av Aktuell Sikkerhet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS