Butikktyv-barberblad-1

Småbedrifter rammes av innbruddsbølge

Stadig flere små­bedrifter rammes av inn­brudd, og de krimi­nelle får med seg større verdier enn før. Det viser tall fra Finans­næringens Felles­organisasjon (FNO).

Publisert

Stadig flere småbedrifter opplever innbrudd.

I 2009 økte erstat­nings­summene etter innbrudd, samt ran og tyveri fra forret­ninger og små­bedrifter, med 43 prosent sammen­lignet med 2007. Det viser tallene som er rapportert inn fra forsik­rings­selskapene til FNO.

5913 forretninger og små­bedrifter ble rammet av dette i 2009, og erstat­nings­utbetalingene utgjorde 293 millioner kroner.

- En så kraftig økning av erstat­nings­summene viser at de kriminelle får stadig større verdier med seg, og utviklingen bekymrer oss, sier senior kommuni­kasjons­rådgiver Stine Neverdal i FNO.

Les også: Proffbander tar seg stadig oftere til Norge

Profesjonelle står bak

"

Kubein er avlegs, mange bruker heller en bil som rambukk.

I fjor var det en rekke store innbrudd hos gull­smeder, optikere og urmakere over hele landet, og dette gjør utslag på stati­stikken. Men også forret­ninger med andre lett omsettelige varer, som siga­retter og eksklusiv kosme­tikk, har hatt hyppige besøk av krimi­nelle det siste året. I flere til­feller har tyvene fått med seg verdi­saker på opptil en million kroner på et par minutter.

- Det er ingen tvil om at de som står bak mange av disse inn­bruddene er svært profesjonelle og at dette er godt organisert. De slår seg raskt inn med slegge, eller bruker bil som rambukk. Flere ganger har de også kommet seg inn gjennom tak og vegger. Kriminelle fra Litauen, Polen, Romania og Balkan står bak et stort antall av disse innbruddene, sier Neverdal.

Les også: Næringsbygg bør bygges mer innbrudds­sikkert

Nødvendige sikkerhetstiltak

Det viktig å tenke hel­hetlig når en skal beskytte seg mot innbrudd, selv om det er vanskelig å sikre seg mot alt.

- Deler av handels­standen har blitt flinke til sikre forret­ningene sine med FG-godkjent alarm, gitter og innbrudds­sikkert glass. Det er likevel fortsatt for mye verdi­saker som ligger fremme, og ikke alle har til­strekkelig sikring rundt bakdører og andre inn­trengings­veier, mener Neverdal.

Det er avgjørende at politiet får ressurser til å etterforske disse sakene. Krimi­nalitets­bildet har endret seg mye de siste årene. FNO mener politiets satsing på samarbeids­prosjektet Grenseløs, der det jobbes på tvers av politi­distriktene, er svært viktig.

- Vi håper dette bidrar til at flere gjernings­menn pågripes, sier Neverdal.

Les også: Regjeringen sier nei til sentral anmeldelses­enhet - NSR fortviler

Kilde: Småbedrifter rammes av innbrudds­bølge (FNO)

" Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS