PST NTV2010 Side1

Trusselsituasjonen kan bli endret

Trusselbildet i Norge nærmer seg nivået i euro­peiske land der terror­angrep enten har blitt gjennom­ført eller plan­lagt, mener Politiets sik­ker­hets­tjeneste (PST).

Publisert

(ANB-NTB) Selv om terror­trusselen i Norge generelt var lav i fjor, pågår det aktiviteter i enkelte miljøer som er inspirert av ekstrem islamistisk ideologi, heter det i PSTs trussel­vurdering som ble lagt fram torsdag.

– Terror­trusselen endres raskt, og terror­aksjoner kan gjennom­føres uten at det fore­ligger informasjon eller varsel om dette i forkant, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

De ekstreme islamistiske miljøene i Norge er små. De samler inn og overfører penger til ekstremister i utlandet. Propaganda og identitets­forfalskning er også vanlige aktiviteter.

En ny utvikling de siste årene er at personer med ulik etnisk bakgrunn har begynt å delta i samme miljø.

Deltar på treningsleire

PST forsøker å holde oversikt over unge personer som reiser til islamistiske trenings­leire i Afghanistan, Pakistan og Somalia eller for å delta i hellig krig i konflikt­områder.

Personer med slik trening vil kunne utgjøre en direkte trussel ved at de har fått kamp­erfaring og blitt ideologisk påvirket til å gjennom­føre terror­aksjoner.

De vil sannsynligvis også utgjøre en indirekte trussel ved å være ideologiske pådrivere for radikalisering av andre, heter det i PSTs vurdering.

Liten fare for terror i Norge

PST mener imidlertid det er liten reell fare for terror­aksjoner på norsk jord. Støtten går først og fremst til ekstremister i utlandet med lokal eller regional agenda.

– Trusselen fra ekstreme islamister i Norge kan imidlertid øke dersom deres utenlandske kontakter endrer strategi til også å omfatte mål i Europa, heter det i trussel­vurderingen.

Holdes øye med

Janne Kristiansen bekrefter at noen av personene involvert i demonstrasjonen mot Dagbladet forrige uke holdes øye med.

Norsk-irakeren Mohyeldeen Mohammad fikk mye oppmerk­somhet etter utsagn om at et terror­anslag som 11. september kan ramme Norge. Tidligere terror­tiltalte Arfan Bhatti var en av arrangørene.

– Dette er personer som er i vårt kjerne­område. Jeg kan nok bekrefte at de ikke var ukjente for oss, nøyer Kristiansen seg med å si.

Symbolsaker som denne viser at det er spenninger i dagens samfunn, slår PST-sjefen fast.

Kilde: Trusselsituasjonen kan bli endret (Siste.no)

"

PSTs trusselvurdering for 2010.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utgir hvert år en åpen trusselvurdering. Fra og med 2010 lages det ikke lenger en gradert trusselvurdering som den åpne er basert på. Trusselvurderingen kan lastes ned som PDF hos PST

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet og få gode sikker­hets­tips seks ganger i året.

"
Powered by Labrador CMS