Bankkort utsnitt

Unngå id-tyveri!

Sommeren er en yndet tid for id-tyver. Med økt bruk av kreditt­kort både i inn- og utland, samt aktiv infor­mering via sosiale medier om hva vi gjør og hvor vi er, legger vi for­hold­ene godt til rette for id-tyvene.

Publisert

I løpet av den siste tiden har tyveri av kort fra postkasser økt med over 30 %, opplyser idtyveri.info.

Det er i hovedsak to ting som kreves for å begå identitets­svindel: Informasjon om hvem du er og et dokument som bekrefter dette.

Det ligger mye informasjon om oss på internett allerede; telefon­kataloger, skatte­lister, Facebook, LinkedIn, resultat­lister fra idretts­arrangementer og mye mer. Dette kan danne grunnlaget for å sette sammen en profil om deg.

Får tyven i tillegg tak i fødsels­nummeret ditt (fødselsdato og person­nummer, 11 siffer til sammen) så kan det være lett å bestille nye kreditt­kort, opprette ny konto og lignende.

Kort og pinkoder sendes som oftest til din folke­registrerte adresse. Har du kontroll på at ingen har skiftet denne? Har du låst postkassen så ikke uvedkommende kan hente ut pass, kort og pinkoder?

Id-tyveriprosjektet anbefaler følgende forholds­regler:

· Ta selvtesten på idtyveri.info og finn ut hvor sårbar du er overfor id-tyveri

· Lås postkassen din!

· Be naboen ta inn posten når du er på ferie

· Ikke gi fra deg kreditt­kortet når du betaler, men ha det under oppsyn

· Ha kontroll på pass og andre viktige dokumenter

· Pinkoder og passord skal aldri deles med andre, ei heller banken din

· Sjekk konto­utskrift og faktura til kredittkort grundig i etterkant

Kilde: Unngå ID-tyveri i sommer! (idtyveri.info)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS