up-jakt.jpg

UP-jakt på vinningskriminelle

Utrykningspolitiet har fått ti nye stillinger som på heltid skal speide etter mobile vinningskriminelle og sørge for at kjeltringene blir satt ut av spill – helst før de rekker å begå innbrudd.

Publisert

Distriktsleder Knut Erik Storbæk i UP sier de nye etterretningspatruljenes hovedoppgave er å avsløre mobile vinningskriminelle. Mistenkelige biler skal gjennomsøkes i håp om å forebygge kriminalitet, men også for å avsløre og få pådømt straffbare forhold. Foto: Even Rise

Organiserte bander og andre kriminelle blir stadig mer mobile. Nå styrker myndighetene kampen mot disse ved å opprette en spesialstyrke som blant annet omfatter etterretningspatruljer rundt i hele landet. Helt unikt er det at Utrykningspolitiet er bevilget ti splitter nye stillinger som skal rendyrke dette arbeidet.

– UP skal ta sin del av ansvaret for å stoppe den stadige økningen av organisert kriminalitet. Vi er ikke lenger fornøyde med bare å avsløre fartssyndere og brudd på veitrafikkloven slik som i gamle dager, sier distriktsleder Knut Erik Storbæk i Hedmark, Oppland og deler av Akershus.

I fjor pågrep landets UP-patruljer så mange som 1.223 personer for annen kriminalitet enn brudd på veitrafikkloven.

– I 2009 gjorde UP også 575 narkotikabeslag. Til sammenligning har patruljene hittil i år registrert hele 407 beslag. Økningen viser helt klart at det er behov for større ressurser til økt innsats mot både vinningskriminelle og narkotikamiljøene, sier Storbæk.

300 søkere

De nye UP-patruljene skal i hovedsak prioritere mobile vinningskriminelle. Dette gjelder ikke minst utlendinger, som ifølge Kripos i stadig økende grad er involvert i organisert kriminalitet på norsk jord. Leting etter tyvegods, ID-sjekk opp mot internasjonale registre og generell interesse for hvilket ærend folk er ute i, skal gjøre det komplisert å være kriminell ute på veiene.

Tjenestemennene som er ansatt i de nye stillingene har solid erfaring fra både etterretning og etterforskning. De har også stor kunnskap om trafikktjeneste fra før. Hele 300 polititjenestemenn konkurrerte om de ti stillingene.

I tillegg til de nye stillingene i UP, er også Kripos og flere politidistrikter bevilget økte rammer med pålegg om å prioritere midlene til bekjempelsen av mobile vinningskriminelle.

– For å komme seg til og fra et innbruddssted, må tyvene nødvendigvis ferdes langs veien. Og det er der vi skal være for å ta dem, sier Storbæk.

– Jeg har store forventninger til etterretningspatruljene. Nye biler og nødvendig utstyr er kjøpt inn. Ti toppmotiverte og faglig dyktige tjenestemenn er klare til innsats for å styrke den etterretningsvirksomheten UP allerede driver, sier UP-sjef Runar Karlsen.

– De fleste er utlendinger

Det var justisminister Knut Storberget (Ap) som beordret økt innsats mot mobile vinningskriminelle da utenlandske bander i fjor sommer herjet rundt i norske hjem og bedrifter. Resultatet ble den nye innsatsstyrken, som UP er en viktig del av sammen med Kripos (10 stillinger), samt politidistriktene Oslo (20 stillinger) og Hedmark (5 stillinger). I tillegg til dette har regjeringen i 2010-budsjettet satt av midler til 30 nye stillinger til styrket grensekontroll i Østfold.

– UP ferdes langs veien og er fra før gode på trafikkontroller. Samtidig har de vist seg å være flinke til å oppdage annen kriminalitet. Når de nå setter inn ti nye stillinger har jeg store forventninger til at resultatene blir enda bedre, sier Storberget.

Overfor Aktuell Sikkerhet hevder Storberget at flesteparten av mobile vinningskriminelle er utlendinger.

– Vi setter inn betydelige ressurser for å signalisere at den slags atferd ikke er akseptabelt i landet vårt. Og de som ikke forstår det, skal vi stoppe dem langs veiene, sørge for at blir straffedømt og deretter utvist, sier Knut Storberget.

Les mer i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet

Du kan bestille abonnement her

Last ned utgaven elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS