Stavanger

Varmesøkende kamera virket ikke

Brannen i Stavanger sentrum i forrige uke kunne blitt oppdaget tidligere hvis det varmesøkende kameraet hadde virket.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Varmesøkende kamera som skal overvåke verneverdige trehus har ikke virket på sju år, melder NRK.

Stavanger kommune investerte sju millioner kroner i et varmesøkende kamera for sju år siden, men på grunn av tekniske problemer har kameraet bare virket i korte perioder.

Kameraet, som er montert på toppen av bygget til Stavanger boligbyggelag i Løkkeveien, har sensorer som kan fange opp ethvert branntilløp, og har direkte oppkopling til brannvesenet.

Målet bak det politiske vedtaket i 2003 om å installere et varmesøkende kamera, var å verne om den gamle trehusbebyggelsen.

– Det som ikke har fungert er signalene som går på varmesøking, og signalene som skal gjøre brannvesenet i stand til å sveipe over byen med kameraet, sier rådgiver Stig Wathne i Stavanger kommune til NRK.

Farse

Med den siste storbrannen i frisk minne, reagerer Byantikvaren med vantro på at kameraet ikke har virket:

– Det er nesten uforståelig at det varmesøkende kameraet ikke har virket på sju år, det er jo nærmest farseaktig. De som har ansvar for kameraet, må nå få orden på dette, sier rådgiver hos Byantikvaren, Hanne Windsholt.

– Dette er det glade vanvidd. Dette er intet mindre enn en skandale. Vi har levd med en falsk trygghet om at det har vært en brannovervåking. Nå må dette komme på plass, mener nestleder i foreningen Gamle Stavanger, Arne Sørli.

Det varmesøkende kameraet skal nå tas ned for å bli undersøkt for å finne feilen.

– Jeg er usikkert på om den siste brannen kunne blitt oppdaget av kameraet på grunn av plasseringen. Kanskje, kanskje ikke. Men det er klart det er viktig å få kameraet til å virke, for dette vil overvåke 70-80 prosent av alle de verneverdige trehusene i Stavanger, sier rådgiver Stig Wathne i Stavanger kommune.

(NRK)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS