Innbruddstyv

Viktigere med gode sikkerhetsrutiner om høsten

– Når nettene blir lange og mørket setter inn, øker sannsynligheten for innbrudd og annen kriminalitet, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

HSH gir sikkerhetsråd til sine medlemmer på sine nettsider. Her ber organisasjonen medlemmene gå gjennom sikkerhetsrutiner og kontrollere at sikkerhetsutstyret virker og gir adekvat dekning. HSH har gjennom flere år overvåket kriminalitetsutviklingen mot sine medlemmer og er bekymret over endringen i kriminaliteten de siste årene. Ifølge tall SSB har utarbeidet for HSH ser vi at grove tyverier og butikktyverier har økt de siste årene. Bjerke mener dette ikke har noe å gjøre med finanskrisen, som mange var redd for, men at dette er et resultat av manglende fokus på det vi kaller hverdagskriminalitet over flere år.

– Særlig om høsten og vinteren, med mørke kvelder og lange netter, er innbruddstyvene aktive, sier Bjerke.

Grove tyverier øker

"

Thor Martin Bjerke er sikkerhetsrådgiver i HSH. (Foto: Jan Tveita)

Anmeldelser av grove tyverier (innbrudd og større butikktyverier) mot forretning viste en nedadgående trend fram til 2005, men har siden økt.

– Jeg tror at den kalde og snøfulle vinteren i år har gjort at antallet innbrudd i første halvår i år var mindre enn fryktet, sier Bjerke. Dersom vi får en normal vinter, er han redd for at trenden fra 2009 fortsetter.

HSH så tidlig indikasjoner til en økning i grove tyverier mot ur og gull, og advarte mot det allerede i 2007. Økningen har vært på mellom 50 prosent og 100 prosent pr. år etter dette. På bakgrunn av disse analysene gikk HSH Skade¬forebyggingsfond ut med et tilbud til medlemmene om å få støtte til såkalt tåkesikringsanlegg.

Sikkerhetstiltak nytter

Gjennom løpende kontakt med politiet og bransjene mener Bjerke å ha sett at de som sikrer seg, har mindre problemer enn de som ikke tar dette alvorlig. Det er mange ting du kan gjøre. Han lister opp noen tiltak:

1) Kartlegg hva det er du har som en tyv er interessert i.

2) Undersøk via politi, forsikring og bransjeorganisasjon om det er kriminell aktivitet mot bransjen. Ofte starter dette i det sentrale østlandsområdet for deretter å gå ut over i landet.

3) Sikre ekstra dyre produkter ved å låse disse ned både om dagen og natten. Ekstra dyre produkter bør låses ned i godkjente verdiskap. Området der disse oppbevares bør sikres med ekstra gode alarmsystemer.

4) Butikken/virksomheten må ha godkjent alarm som både sikrer varsling ved innbrudd gjennom vindu, dør eller vegg og når noen beveger seg i området. Vi vet at mange innbrudd skjer gjennom tak/vegg til nabolokalet eller gjennom ventilasjonsanlegg og lignende.

5) Har du mange små og dyre produkter, bør tåkesikring vurderes. Husk at det tar tid før politi og vaktselskap kommer til stedet. Godt planlagte innbrudd tar ofte ikke mer enn 3 til 6 minutter.

6) Lag gode rutiner for åpning/stengning av forretningen, håndtering av penger og innlåsing av verdifulle objekter. Her gjelder det å være djevelens advokat. Det som kan gå galt, pleier som regel å gjøre det.

7) Arrangér kurs eller møte med alle ansatte og informer om farer og trusler og gjør alle kjent med rutinene. Svinn og tyveri bør være et eget punkt på alle avdelingsmøter. Svinn utgjør et stort problem for næringslivet, og de ansatte er de beste til å redusere det.

8) Notér ned all mistenkelig oppførsel. Beskrivelse av personer, bilnummer og lignende med nøyaktig tidspunkt er viktig. Varsle politiet dersom du mener de bør kjenne til hendelsen.

9) Montér et itv- (kamera-)overvåkningsanlegg. Bedre med et godt kamera riktig plassert, enn fire som ikke gir gode bilder.

10) Test sikkerheten regelmessig. Gjør det selv eller få hjelp av et vaktselskap. Det hender ofte at innbrudd skjer når alarmen er ute av funksjon eller kamerautstyret ikke virker.

11) Oppbevar ikke mye kontanter i kassen. Dette kan øke ransfaren. Har du mulighet for det, så innstaller et lukket pengesystem. Bruk et vaktselskap til å levere dagsoppgjøret i banken. Dette gir økt trygghet for de ansatte.

Til slutt legger Bjerke til at det er viktig at butikker i samme gate, samme by eller samme senter samarbeider. Det er billigere og mer effektivt å leie inn en kursholder eller en sikkerhetsekspert som kan gi råd når flere spleiser på regningen.

Medlemmer i HSH som har skadeforsikring gjennom HSH Forsikring AS, kan søke om støtte til sikringstiltak. (Se www.skafo.no)

Råd om sikring og liste over godkjente tåkesikringsanlegg finner du her: fg.fno.no

Powered by Labrador CMS