Knut Storberget

Lovendring om skimming

I begynnelsen av desember vedtar Stortinget at det skal bli forbudt å ta ha og ta med seg skimmingutstyr til Norge.

Publisert

For noen uker siden slo Høyesterett fast at det ikke er straffbart å ta med seg skimmingutstyr til Norge. Det er i dag heller ikke ulovlig å være i besittelse av slikt utstyr, som brukes i forbindelse med tapping av andres bankkort, her til lands.

Høyesterettsavgjørelsen slo nærmest ned som en bombe både hos justisminister Knut Storberget og i samfunnet for øvrig. Som en følge av Høyesteretts konklusjon, ble flere utlendinger løslatt fra varetekt fordi de altså var fengslet på ugyldig grunnlag. Det er også aktuelt å gi dem erstatning for urettmessig frihetsberøvelse.

For litt over to uker siden presenterte justisministeren et lovforslag som skal tette hullet i loven. Han var klar i sin tale:

– Etter at dommen falt i Høyesterett har det vært svart viktig for meg å få tettet dette hullet i straffeloven raskest mulig. Utstyret har i dag kun et illegalt formål, og det er derfor klart at all form for anskaffelse og besittelse av skimmingutstyr må kriminaliseres, uttalt Knut Storberget, ifølge VG den gang.

Nå har justiskomiteen behandlet og stilt seg enstemmig bak lovendringsforslaget. Det betyr at det kommer til å bli vedtatt av Stortinget når behandlingen skjer tidlig i desember. Justiskomiteen har i sin innstilling stilt krav om at lovendringen må tre i kraft snarest mulig.

– Vi er svært tilfredse med den raske saksbehandlingen, og med at vi nå får et lovverk som gjør det mulig å slå hardt ned på denne type alvorlige kriminalitet, sier direktør Jan Degranes i bank- og kapitalmarkedsavdelingen i Finansnæringens Fellesorganisasjon til VG.

VG skriver også at justiskomiteen stiller seg bak regjeringens forslag om å innføre en ny og strengere bestemmelse mot identitetskrenkelse. Høyeste strafferamme blir nå fengsel i inntil tre år for folk som opptrer med en annens identitet, eller med en identitet som er lett å forveksle med en annens identitet.

Powered by Labrador CMS