Butikktyv 1
Butikktyv 1

Juletyverier for 325 millioner

Det er grunn til å tro at mange av gavene som gis bort til jul er stjålet. Omfanget av butikktyverier i desember, stipuleres nemlig til så mye som 325 millioner kroner. Les hva det stjeles mest av:

Publisert

Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Hovedorganisasjonen Virke. (Foto: Even Rise)

Det er Hovedorganisasjonen Virke som antar verdien på varene som stjeles i desember. Beregningen er gjort ut fra en forventet omsetning på 48 milliarder kroner i norske butikker i julemåneden.

– Vi oppfordrer alle butikkansatte om å være særlig årvåkne i årets julehandel. Økningen fra 2010 anslås å være på 29 millioner kroner. Dessverre har den nedadgående trenden vi har sett de siste årene snudd, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke.

Han mener situasjonen ikke må overdramatiseres, og forklarer at det som gjør desember annerledes enn resten av året, skyldes bruke av mange vikarer som ikke får tilstrekkelig opplæring.

– Alle rutiner må være på plass, og disse må være kommunisert til alle som skal følge dem. Tekniske hjelpemidler er viktige verktøy, men hvis de ikke benyttes eller blir en sovepute, har de ingen hensikt. Et godt samarbeid med de ansatte der de belønnes for at virksomheten har et lavt svinn, er trolig den beste måten å bekjempe svinnet på, legger han til.

Internasjonale undersøkelser viser ifølge Bjerke at omfanget av tyverier følger omsetningen. Derfor er ikke den relative tyveriaktiviteten større i desember enn ellers i året.

– Vi antar at de profesjonelle tyvene ikke er så aktive når det er mange kunder i butikken. Da er det vanskelig å holde tyveriet skjult. Mange av de mobile vinningskriminelle reiser ut av landet i forbindelse med julehøytiden, og slutter gjerne aktivitetene sine et par uker før jul. Det som også gjør det vanskelig for tyvene i juletiden, er flere vektere på jobb, samt flere ansatte i hver butikk, sier Bjerke.

De mest populære produktene som stjeles, er:

Dameklær

Parfyme

Barberblader

DVD-plater og videospill

Barneklær

Designklær

Dyre matvarer

Powered by Labrador CMS