politinær.JPG

- Operasjons Grenseløs gir resultater

Finansnæringens Fellesorganisasjon forklarer fjorårets nedgang i antall villa- og hytteinnbrudd med politiets Operasjon Grenseløs.

Publisert

Politiets Operasjon Grenseløs for deler av æren for at antall boliginnbrudd gikk ned i fjor. (Foto: Even Rise)

I fjor ble det registrert 33 000 innbrudd i norske boliger og hytter. Dette er en nedgang på tre prosent siden 2009. Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter boliginnbrudd i 2010 var på 580 millioner kroner. Dette kommer fram i statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Etter en dramatisk erstatningsvekst de siste årene, er det positivt at det nå har vært en liten nedgang. Politiets aksjon Operasjon Grenseløs, der politiet arbeider på tvers av politidistriktene, ser ut til å ha gitt resultater, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Han understreker samtidig at utfordringene knyttet til organisert kriminalitet fra Øst-Europa fortsatt er stor.

– Selv om det var en nedtang i fjor, er erstatningene etter boliginnbrudd likevel 21 prosent høyere enn for to år siden. Vi er nær det rekordhøye erstatningsnivået fra 2009, sier Osland.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere, og det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier Osland.

FNO minner om at utfordringene boligeiere står overfor nå, er langt større enn tidligere på grunn av tyvenes profesjonelle adferd.

– Vel så viktig som tap av materielle verdier, er det at innbrudd oppleves som en psykisk belastning for den enkelte. Det er viktig å føle trygghet i eget hjem, sier Osland.

Powered by Labrador CMS