IMG_7548.JPG

Ransbølgen mot gullsmeder fortsetter

To maskerte ranere kom seg unna med gullsmedvarer for betydelige verdier fredag kveld. Det brutale ranet skjedde i gullsmedforretningen til Olav Petersheim i Brumunddal.

Publisert

Gullsmed Olav Petersheim har gjennom årene vært utsatt for et betydelig antall innbrudd, men aldri ran slik som fredag kveld. Her etterforskes en skapåpning i Petersheims verksted for noen år siden. (Arkivfoto: Even Rise)

I tillegg til gullsmedvarer, truet de også til seg et større pengebeløp. Dette er et av flere brutale ran mot gullsmeder i Norge de siste årene. Forsikringsbransjen har lenge stilt strengere krav til bransjen, men dette ser ikke ut til å hjelpe mot innbrudd og ran.

Politiet har samtidig advart mot blant annet brutale bander fra Chile som ofte, på en svær brutal måte, slår til mot gullsmedforretninger. Politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos formidlet denne advarselen gjennom Aktuell Sikkerhet i fjor høst. Da hadde banden ennå ikke operert i Norge. Kort tid etterpå slo de til mot Oslo Diamantsenter midt i åpningstiden.

Olav Petersheim i Brumunddal har gjennom årene vært utsatt for en rekke innbrudd, men sier til Hamar Arbeiderblad at han aldri tidligere har opplevd ran. Erfaringene har gjort at han har installert avansert alarmutstyr og panserglass. I og med at ranerne slo til i åpningstiden, kom ikke dette utstyret til nytte.

De ene av de to mennene som kom inn i butikken tidlig fredag kveld, angrep målrettet den eneste ansatte som var på jobb. Kvinnen ble tatt med inn på bakrommet hvor hun ble bundet med teip. Det ble også teipet over munnen hennes.

Begge ranerne snakket engelsk. Det er ikke gjort observasjoner av hvilke kjøretøy de eventuelt brukte til og fra Brumunddal. Ranerne, som forsvant, er beskrevet som mørkledde. Den ene skal være merkbart høyere enn den andre.

Ifølge NRK Hedmark og Oppland bar den ene av ranerne på en bukett med roser da han kom inn.

– Det er jo litt spesielt å bære på en bukett roser når en er ute i et slikt ærend, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

– Med det samme han kom inn i butikken, gikk han til fysisk angrep på betjeningen og satte henne ut av spill. Så kom det inn en medhjelper. De var inne i butikken i fem-seks minutter og tok med en god del gull- og sølvvarer, sier han til NRK.

Ringsaker lensmannskontor samarbeider med flere andre politidistrikter med tanke på sammenligning av informasjon fra dette og andre tilsvarende ran. Operasjon Grenseløs er også en selvfølgelig samarbeidspartner.

Les advarselen mot brutale chilenske ranere fra politiinspektør Atle Roll-Matthiesen her.

Les om forsikringsbransjens skjerpede krav her.

Les hva NRK Hedmark og Oppland melder om ranet i Brumunddal.

Les hva Hamar Arbeiderblad melder om ranet i Brumunddal.

"
Powered by Labrador CMS