Kirkebranner_R50S67.jpg

Sikringspakken var ikke klar

Porsgrunn kirkelige fellesråd hadde ambisjoner om å sprinkle Østre Porsgrunn kirke før sommeren. Nå kan de begrave planen i brannruinene…

Publisert

Veldre kirke brant ned til grunnen i 1996. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

– Kirken burde vært bedre sikret. Det sier Johannes Sørhaug i Porsgrunn kirkelige fellesråd til VG.

Det var bevilget en million kroner til sikring av kirken i inneværende år, og det første anbudet skulle ifølge VG sendes ut i disse dager.

– En sikringspakke til nærmere fem millioner kroner var under utarbeidelse, men ennå ikke klar, sier Sørhaug til avisen.

Innen sommeren skulle Østre Porsgrunn kirke være utstyrt med ”tørt” sprinkleranlegg. Den eneste sikringen kirken hadde da den brant ned til grunnen for noen dager siden, var to røykdetektorer og direkte varsling til brannvesenet.

– Slik den økonomiske situasjonen har vært, så har det ikke vært midler til for eksempel fullverdig automatisk sprinkleranlegg, sier Sørhaug til VG.

Porsgrunn kirkelige fellesråd er ikke alene om ikke å ha tilstrekkelig brannsikring av kirkene sine. For ett år siden var bare en tredel av alle kirkene i Norge utstyrt med brannvarsling.

– Eldre kirkebygg er noe av det mest verdifulle vi har. Innsatsen på sikring bør stå i forhold til verdiene. Dette er noe kommunene, som har det finansielle ansvaret, bør ta innover seg, sier Øystein Dahle, direktør i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon til VG.

Powered by Labrador CMS