Brannbil utsnitt

Advarer mot falske brannmenn

Brannvesenet oppfordrer alle om å be om nøye identifisering før de slipper inn folk som utgir seg for å være fra brannvesenet. Årsaken er falske brannmenn med uærlige hensikter.

Publisert

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat sier til VG Nett at det finnes eksempler der svindlere utgir seg for å være fra brannvesenet, eller for å være selgere av gjenstander som brannvesenet angivelig anbefaler.

De siste årene har det ifølge VG Nett vært rapportert om falske brannmenn flere steder i landet. Drammen, Romerike, Tromsø og Oslo er blant områdene.

– Det har blant annet vært et par hendelser på Grorud og Kastellet i Oslo. Det har blitt solgt klistremerker for 300 kroner stykket som skal settes på soverommet, sier Folgerø Dalen til VG Nett.

Svindlerne fremstiller ifølge branninspektøren at brannetaten anbefaler disse produktene, men dette medfører ikke riktighet.

– Brann- og redningsetaten kjenner ikke til dette produktet, og driver heller ikke med kommersielt salg, sier han.

– Det er ikke uvanlig at folk utgir seg for å være fra offentlige etater. Det har vært eksempler der folk har utgitt seg for å jobbe som hjemmehjelp, for strømselskap eller for sikkerhetsselskap, sier politioverbetjent Frank Opdahl i Follo politidistrikt til VG Nett.

– Spør alltid etter ID-kort. For bak den stilige brannuniformen kan det skjule seg en simpel svindler. På ID-kortet vil det stå navn, bilde, tittel og tjenestested. Jeg ville ikke sluppet inn noen som ikke kan fremvise bevis for at de jobber i brannvesenet. Dette gjelder uansett uniform eller ikke, sier Dalen til VG Nett.

Powered by Labrador CMS