phoniro058.jpg
phoniro058.jpg

Bytter ut nøklene med mobiltelefon

Hjemmehjelperne i Hamar kommune skal heretter kunne låse seg inn hos brukerne med hjelp av en programmert mobiltelefon og blåtannteknologi. Ordningen er bestilt av politikerne, blant annet av sikkerhetsmessige hensyn.

Publisert

Når hjemmetjenesten i Hamar kommune skal låse seg inn hos brukerne, gjør de det med mobiltelefonen. (Illustrasjonsfoto: Phoniro)

Hamar kommune tar i bruk Phoniro Lock System i pilotprosjektet som skal vare i tre måneder. Ifølge Hamar Arbeiderblad er Hamar den første kommunen som tar i bruk det nøkkelfrie systemet, som er utviklet av Phoniro Systems i Sverige. Deres forhandler i Norge er Ascom.

– Phoniro Lock System er en teknisk løsning for eldreomsorgen. Den reduserer tiden de ansatte bruker på administrasjon av nøkler, men øker også sikkerheten både for hjemmehjelperne og de som benytter seg av hjemmetjenesten, sier eksportsjef Joel Eliassen i Phoniro System til Aktuell Sikkerhet.

Hamar Arbeiderblad skriver at det er cirka 350 personer som jobber i hjemmetjenesten i Hamar kommune. 700 brukere har trygghetsalarm som administreres av hjemmehjelpstjenesten. Når de ansatte er ute for å jobbe hos brukerne, har de i enkelte tilfeller med seg mer enn 100 nøkler.

Skrekkscenario er at hjemmehjelpen ranes og blir frastjålet nøkler til brukernes hjem.

– Et viktig moment er sikkerheten. Det blir ikke lenger fare for at nøkler kommer på avveie. En mottaker kan ha fire forskjellige tjenester; som matlevering, hjemmesykepleie, trygghetsalarm og hjemmehjelp. Da kan det være slik at fire forskjellige personer må ha nøkkeladgang til vedkommendes bolig. Med andre ord er et stort antall nøkler i omløp, sier assisterende helse- og omsorgssjef Anne Brendjord til HA.

– Den som bor i boligen hvor det monteres Phoniro Lock System, forholder seg til låsen akkurat på samme måte som før. Det kan også pårørende og andre som måtte ha behov for tilgang med nøkkel. Men for hjemmehjelperne er det ikke lenger nødvendig med nøkkel, sier Eliassen.

Phoniro Lock System består av en liten ”låsmotor” som monteres på innsiden av brukerens dør. Videre legges det software fra Phoniro inn i hjemmetjenestens mobiltelefoner. For Hamar sin del, er dette integrert i det eldreomsorgssystemet de allerede har i telefonene sine.

– Når den ansatte skal låse seg inn eller ut fra en bruker, så logges dette i systemet gjennom pålogging med så vel brukernavn som passord. Dermed blir det kartlagt hvem som er inne hos den enkelte bruker, og hvor lang tid vedkommende har vært der. Selve opp- og igjenlåsingen skjer gjennom blåtannfunksjonen i telefonen og nøkkelmotoren. Det er med andre ord ikke behov for mobildekning fra teleoperatøren for at Phoniro skal virke, sier Eliassen.

– ”Låsmotoren” på innsiden av døren monteres i løpet av fem minutter, legger han til.

Assisterende pleie- og omsorgssjef Anne Brendjord, som sammen med rådgiver Oskar Skutlaberg er intervjuet i Hamar Arbeiderblad, sier til Aktuell Sikkerhet at ingen av dem foreløpig ønsker å kommentere pilotprosjektet overfor fagbladet.

Her kan du lese en reportasje hvor Jørgen Karlsen er intervjuet om systemet i Computerworld.

"
Powered by Labrador CMS