UP-Trysilvegen_FCUQJ1.jpg

Etterretningspatrulje pågrep rumenske tyver

I dag framstilles tre rumenske butikktyver for varetektsfengsling. Det lokale politiet hadde uvurderlig spaningshjelp fra UPs spesialtjenestemenn før pågripelsene.

Publisert

Distriktsleder Knut Erik Storbæk er klar på at UP skal ta sin del av ansvaret for å stoppe den stadige økningen av organisert kriminalitet. Denne uka bisto UP med spaning og pågripelser av rumenske butikktyver i Ringsaker. (Arkivfoto: Even Rise)

I fjor høst avslørte Aktuell Sikkerhet at Utrykningspolitiet settes inn i kampen mot mobile vinningskriminelle. Ti splitter nye stillinger fyller de sivile UP-patruljene, som i all vesentlighet bekjemper og avslører utenlandske bander langs landeveien, såkalte mobile vinningskriminelle.

Denne ukas pågripelser i Ringsaker er et av flere eksempler der de nye etterretningspatruljene har bidratt til å luke ut organiserte, utenlandske kriminelle, som er blitt et betydelig samfunnsproblem i Norge.

Det var Ringsaker lensmannskontor som i forrige uke kom på sporet av mistenkelige rumenere. Alle tre ble da pågrepet, og plassert i sentralarresten i Hedmark politidistrikt over natta. Dagen etter ble de løslatt fordi politiet ikke lykkes med å knytte dem opp mot konkrete lovbrudd. Bakgrunnen for pågripelsen, var at ingen av de tre rumenerne kunne gjøre rede for en merkelig sammensetning av kolonialvarer de hadde i bilen sin.

Noen dager etter løslatelsen og etter ytterligere etterforskning, bestemte Ringsaker lensmannskontor seg for å spane på rumenerne. Da var allerede ”Operasjon Grenseløs” koblet inn, og etterretningsinformasjon styrket mistanken om at de tre oppholdt seg i Norge for å drive kriminalitet.

Det er på det rene at politiet også har gjort beslag i Oslo i sakens anledning, og lovens håndhevere er ikke i tvil om at planen var å videreselge varene til butikker.

At ”Operasjon Grenseløs” engasjerte seg i saken, er et resultat av, og et bevis på hvor viktig det er, at politiet på lokalt plan legger inn etterretningsinformasjon i nasjonale registre.

Med bistand fra to UP-patruljer, hvorav minst den ene er blant de nyetablerte etterretningspatruljene, slo Ringsaker lensmannskontor til med spaning tirsdag kveld.

Da rumenerne kjørte av gårde fra campinghytta hvor de bodde, la flere politipatruljer seg på hjul. En rekke dagligvarebutikker ble besøkt, og spaningen avslørte at rumenerne slettes ikke betalte for alle varene de forsynte seg med. Spaningen foregikk over et stort område, og to politidistrikter ble involvert.

Blant det beslaglagte tyvegodset, er det kondomer, leker, sjokolade, drikkevarer, snus, designertruser, kosmetikk, ost og barbersaker.

Bare et fåtall billige kolonialvarer ble kjørt gjennom butikkenes kassapunkter, mens en mengde varer lå gjemt i rumenernes lommer da de forlot forretningene. Politiet karakteriserer gjennomføringen av tyveriene som svært diskret og profesjonell.

– Tyveribanden er mistenkt for systematisk å ha reist fra butikk til butikk og stjålet i åpningstiden, sier politioverbetjent Stig Aarlien ved Ringsaker lensmannskontor til Hamar Arbeiderblad.

– Butikksjefene skal tenke litt over hvor de plasserer de mest tyveriutsatte varene, legger han til.

Butikkene hvor politiets spanere observerte rumenerne den aktuelle kvelden, er varslet og bedt om å ta vare på eventuelt overvåkningsmateriale.

– Vi tenker helhetlig og setter inn store ressurser på å bekjempe mobile vinningskriminelle, sier Aarlien til HA.

Powered by Labrador CMS