Jugendstilsenteret_200.jpg

- Jugendhusene i Ålesund bør sprinkles

Ålesund kommune er i gang med å utarbeide en ny verneplan for byens unike jugendbebyggelse. Fredede og vernede jugendhus bør sprinkles, mener Norsk brannvernforening og If Skadeforsikring.

Publisert

- Ålesunds unike jugendarkitektur er en kulturhistorisk skatt vi må ta godt vare på. Dersom kommunen vil sikre jugendhusene for framtida, er den eneste fornuftige løsningen å kreve automatiske slokkeanlegg, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Eiernes ansvarEtter dagens brannforskrifter har eierne ansvaret for å sikre byggene mot brann. Kalheim mener man kan argumentere for at sprinkleranlegg allerede er påkrevd gjennom dagens brannforskrifter:

- Forskriftene definerer viktige kulturhistoriske bygninger som “særskilte brannobjekter”, og sier at “eier skal sørge for å installere egnet stasjonært slokkeanlegg der dette er nødvendig for å hindre tap av store materielle verdier”.

Foreslår spleiselagØkonomi er ofte en utfordring for eierne, selv om sprinkleranlegg ikke er så kostbare. Siden kulturhistoriske verdier er “alles eie” og myndighetene har en nullvisjon i forhold til tap av verneverdige bygninger, mener Kalheim at det offentlige bør ta sin del av ansvaret.

- Det bør være mulig å få til sprinkling av fredede og vernede jugendhus som et spleiselag mellom bygningseierne, næringslivet, kommunen og staten. Alle parter har interesse av at jugendbebyggelsen bevares, mener han.

Risikosjef Arild Juell-Andersen i If er enig i at det er fornuftig med et økonomisk ”spleiselag” for å sikre at tiltak blir gjennomført for å hindre at kulturhistoriske skatter blir flammenes rov.

- Uten å foregripe arbeidet med en verneplan i Ålesund, stiller vi oss bak forslaget om å sikre områdene med sprinkleranlegg. Dette er en velkjent, rimelig og sikker måte å hindre brannspredning og menneskelige tragedier på, sier Juell-Andersen.

Ingen er omkommet i branner med sprinkleranlegg i Norge. Ofte er brannen slokket før brannvesenet kommer fram. Illustrasjonsfoto: Lasse Andreassen

Redder livSprinkleranlegg vil også være av stor betydning for sikkerheten til alle som bor i jugendhusene. Det øker tiden man har til å rømme fra en brann, og slokker i mange tilfeller flammene før brannvesenet er på stedet.

- Det er aldri registrert omkomne i branner i sprinklede bygg i Norge. Sprinkleranlegg vil utvilsomt kunne redde liv også i Ålesund, sier Kalheim.

Ødelegger ikkeEnkelte skeptikere hevder at sprinkleranlegg ødelegger det estetiske i verneverdige bygninger. Dette avviser Kalheim.

- I dag er det fullt mulig å montere sprinkleranlegg som knapt er synlige, og som ikke forringer kulturhistoriske verdier. Riktig montert og vedlikeholdt skal det heller ikke være fare for uønskede vannlekkasjer, sier han.

Kilde: Norsk brannvernforening, pressemelding

Powered by Labrador CMS