PC.JPG

Kriminelle tapper norske nettbanker

De siste dagene er det avdekket at kriminelle forsøker å nå norske nettbankkunders kontoer. Dette skjer via trojaner på kundenes PCer.

Publisert

2000 norske PCer er infisert med trojanen som kan forsyne seg fra nettbanken din. (Illustrasjonsfoto)

– Et titalls betalinger er forsøkt gjennomført. Men bankene har stoppet de fleste, sier daglig leder Knut Kvalheim ved Bankenes Standardiseringskontor.

To transaksjoner er blitt gjennomført. Dette har gjort at bankene har økt beredskapen, og at de nå overvåker aktiviteten i norske nettbanker ekstra nøye.

– Det settes inn ulike sikkerhets- og mottiltak for å stoppe denne kriminaliteten, og det er bankene selv som har avdekket virksomheten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Knut Kvalheim sier at bankkundene trygt kan bruke nettbanken sin.

– Men sikkerhet er en kontinuerlig prosess, og vi må stadig oppdatere oss, sier han.

Det er trojaner-varianten som heter SpyEye som herjer om dagen. Dette er en uønsket programvare.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon er det viktig at folk holder PCen sin oppdatert med antivirusprogram. I tillegg bør en følge rådene om ikke å åpne vedlegg fra ukjente avsendere, samt å følge rådene fra banken om nettbankbruk.

– Hvis noen opdager noe uvanlig ved innloggingen, eller ved selve nettbanken, er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder hvis det skulle oppdages ukjente transaksjoner, sier Kvalheim.

Ved ulovlig inntrengning i kundens nettbank, vil banken dekke eventuelle tap. Dette gjelder bare hvis uautoriserte betalinger blir gjennomført uten at kunden har opptrådt uaktsomt.

Gjennom sine samarbeidspartnere har bankene fulgt med på antallet infiserte PCer. Dette har vokst de siste dagene. På morgenen 15. februar, var det avdekket at opp mot 2000 norske PCer var infisert med denne trojaneren.

Rundt 200 av disse har blitt brukt til innlogging i nettbanken mens de har hatt trojanen installert.

Les mer på FNO sine hjemmesider for råd om hvordan en skal beskytte seg og hvordan nettbankbruken bør skje.

"
Powered by Labrador CMS