P1000781.JPG

Kunne ikke hindret terroristens parkering

– At noen forsøker å gjøre oss til syndebukker, oppfatter vi som svært urettferdig. Vi hadde verken myndighet til, eller forutsetning for, å hindre at bombebilen ble parkert akkurat der den ble. Det sier vakter i Departementenes servicesenter til Aktuell Sikkerhet.

Publisert

Assisterende vaktleder Irene Fjeller og sikkerhetsvakt Henning Ødegård. (Foto: Even Rise)

I dag får de offentlig støtte fra servicesenterets ledelse, som bekrefter at vaktene handlet i henhold til instruks på terrordagen 22. juli.

Kort tid etter at bomben eksploderte i Regjeringskvartalet, kom kritikere på banen og stilte spørsmål ved hvordan det kunne la seg gjøre for terroristen å sette igjen en bil rett utenfor bygget hvor statsministerens kontor ligger. Enkelte antydet at departementenes vakttjeneste umulig kunne ha gjort jobben sin. Søkelyset mot vaktene har tatt seg opp igjen de siste dagene, etter at flere medier har satt på trykk bilder som ifølge politiet aldri skulle vært offentliggjort.

I et intervju med Aktuell Sikkerhet, påpeker vekterne at de aldri har hatt annet valg enn å forholde seg til biltrafikken i Regjeringskvartalet, all den tid Grubbegata aldri ble stengt.

– Med en kommunal vei gjennom Regjeringskvartalet, har vi alltid måtte forholde oss til at trafikken ”bare er der”. Feilparkerte biler i Grubbegata, er det trafikketaten som har myndighet til å få tauet bort. Biler på Regjeringens eiendom er vårt ansvar, og det hender ofte at det står ukjente biler der, sier vaktsjef Jon Ivar Mehus.

Jon Ivar Mehus, vaktsjef.

Generelt sett er det i løpet av den tiden bombebilen sto parkert, umulig å få fjernet en ukjent bil som parkeres utenfor statsministerens kontor. Sikkerhetstjenesten må først kartlegge hvem som eier bilen, og om vedkommende er ute i lovlig ærend. Videre må borttauing eventuelt bestilles, noe som nødvendigvis fort tar tid.

– Departementenes servicesenter kan bekrefte at det av personell i sikkerhets-avdelingen ble registrert at en ukjent varebil hadde parkert foran inngangen til H-blokken. Vaktsentralen ble rutinemessig varslet, og det ble satt i gang arbeid for å identifisere føreren via bilnummeret. Videre ble det ved hjelp av overvåknings-kameraene forsøkt å spore hvor føreren av kjøretøyet befant seg. Det er ikke grunnlag for påstander i media om at sikkerhetspersonell ikke grep inn. Disse opptrådte i henhold til instruksen, heter det i en pressemelding fra Departementenes servicesenter i dag, fredag.

– At noen forsøkte å gjøre oss til syndebukker, oppfattet vi som svært urettferdig. Vi har kjent litt på akkurat det. Det er ingen tvil om at vi aldri hadde myndighet til eller forutsetning for å hindre at bombebilen ble parkert akkurat der den ble, sier assisterende vaktleder Irene Fjeller, sikkerhetsvakt Henning Ødegård og vaktleder Håvard Delbekk i et større intervju med Aktuell Sikkerhet.

– Det ble fra sikkerhetsvaktene ikke observert at en bevæpnet mann forlot kjøretøyet, og videre beveget seg i retning Hammersborg. Vaktenes instruks innebærer at dersom bevæpnede personer observeres, så skal de ikke gripe inn, men varsle politiet, heter det i pressemeldingen fra Departementenes servicesenter.

Hele intervjuet med vaktene i Regjeringskvartalet, som ønsker en evaluering av sikkerhetstjenesten velkommen, kan du lese i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet. Der snakker de blant annet om konsekvenser dersom vaktene i Regjeringskvartalet tildeles begrenset politimyndighet.

Tips Aktuell Sikkerhet.

Bestill abonnement på Aktuell Sikkerhet.

Motta Aktuell Sikkerhets ukentlige nyhetsbrev her.

"
Powered by Labrador CMS