Terje Krogstad.JPG

Kurses for å hindre HA-rekruttering

Norsk politi deltar i disse dager på kurs i København for å hindre rekruttering til Hells Angels. – Helst bør vi bli kvitt dem, sier lensmann Terje Krogstad til Hamar Arbeiderblad.

Publisert

Lensmann Terje Krogstad i Ringsaker. (Foto: Even Rise)

Norske myndigheter har den siste tiden aktivt advart mot å drive enhver form for business med Hells Angels-relaterte virksomheter. Årsaken er blant annet påstander om omfattende hvitvasking av penger. Både politikere og politiet er klare på at MC-organisasjonen er store på narkotikaomsetning. Dette er blant annet bevist gjennom beslag over flere år, og det finnes for eksempel mange tilfeller der politiets ransakinger også har resultert i våpenbeslag.

– Disse klubbene begynner nå å eie snekker- og entreprenørfirmaer, rørleggerfirmaer, tatoveringsbutikker og restauranter. Det betyr at de begynner å få hvitvasket en del penger fra kriminalitet inn i den lovlige økonomien, sa krimforsker og BI-professor Petter Gottschalk til NRK Østfold tidligere i år.

I tillegg til Ringsakers lensmann Terje Krogstad, er en rekke norske kommuner, samt Stortingets justiskomité, representert på konferansen som nå arrangeres i København.

– Konferansen er spennende blant annet fordi den er tverrfaglig, sier Krogstad til Hamar Arbeiderblad.

Ringsaker, kommunen Krogstad er lensmann i, har en aktiv Hells Angels-klubb. De er etablert i eget klubbhus, og så vel lensmannen som kommunens politikere, har den siste tiden vært aktive i media med en klar holdning om at de ønsker den såkalte motorsykkelklubben bort fra bygda.

– I Danmark er det en mye hardere disputt enn i Norge. Miljøet her er mye tøffere, og politiet har organisert seg annerledes enn hjemme i Norge. Vi kan lære av danskenes erfaringer. Jeg er her på vegne av både Ringsaker kommune og politiet. Vi må jobbe sammen mot rekruttering i slike ettprosent-samfunn. Helst bør vi bli kvitt dem, sier han til Hamar Arbeiderblad.

– Ikke noe er umulig, legger han til.

Krogstad sier til avisen at Hells Angels i Ringsaker representerer et alvorlig samfunnsproblem.

– Dette er en gjeng mennesker som er utmeldt av samfunnet, noe de også sier selv. Vi hadde to aksjoner mot dem i fjor. Dette er ikke en gjeng med uskyldige som koser seg med motorsykler. Dette er et kriminelt miljø, hevder Krogstad overfor Hamar Arbeiderblad.

Hamar Arbeiderblad gjengir følgende svar fra Kim Kliver, som er sjef for politiets nasjonale etterretningssenter i Danmark, på spørsmål om det er mulig å bli kvitt Hells Angels (som i Danmark kalles ”rockere”):

– Det bestemmer ”rockerne” selv. Men myndigheter og politi kan få satt medlemmene i fengsel, og slik holde dem unna samfunnet.

Petter Gottschalk sier til NRK Østfold at politiet i Norge i stadig større grad må jobbe med å dokumentere økonomisk kriminalitet i MC-klubbene i stedet for å beslaglegge våpen og føre lister over medlemmene.

– Det som er viktig er få beslaglagt pengene. For med en gang du kan bevise at pengene stammer fra kriminalitet, så har du lov til å inndra dem. Det er det politiet burde konsentrere seg om, sier Gottschalk til NRK Østfold.

Les Hamar Arbeiderblads artikkel på www.h-a.no

"
Powered by Labrador CMS