Pc-arbeid kontor

Mangler kontroll på eposten

Epost er blant de viktigste kommunikasjonsformene i næringslivet, men det slurves betydelig med sikkerheten.

Publisert

Epost-sikkerheten kan bli bedre. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

En undersøkelse gjennomført av Norstat, for Nordialog og MobilData, viser at bare én av ti bruker eller vurderer skybaserte løsninger.

Nettskyen er et begrep IT-bransjen bruker, og som mange mener vil spille en nøkkelrolle for mer konkurransekraftig IT. Eposthåndtering via nettskyen, kan ifølge en pressemelding, gi store fordeler fordi bedriftene da slipper innkjøp, vedlikehold og kostnader forbundet med egne servere og programvare. Dette kan de sørge for gjennom leie via nettskyen, og betale basert på antall brukere.

Undersøkelsen viser at 22 prosent ikke har hørt om fenomenet i det hele tatt. Kun 11 prosent har vurdert en slik løsning per i dag.

Forsvarlig eposthåndtering er virksomhetskritisk, komplekst og ressurskrevende. Ikke bare er det derfor noe mange vil spare mye på å sette bort. Det er også et lederansvar å tilrettelegge for maksimal driftsstabilitet og minimal risiko for tap av data, sier leder for bedriftsmarkedet i Kjedeuset, Anwar Farrag.

Slik forklarer Farrag hva nettskyen, eller ”cloud computing”, går ut på:

– Bedrifter kan leie programvare og datalagring etter behov, via eksterne serverparker tilknyttet internett. Dette skal gi fleksibilitet og drifts- og kostnadsfordeler, og ventes å påvirke både IT-bransjen og bruken av IT vesentlig fremover. De siste årene har eksempelvis Microsoft hver måned installert over 10.000 servere i gigantiske datasentre rundt om i verden på grunn av den massive etterspørselen nettskyen ventes å få, heter det i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser for øvrig:

- 11 prosent av bedriftene har eller vurderer overgang til drifting av e-post i nettskyen

- 67 prosent verken har eller vurderer en slik løsning

- 22 prosent av bedriftene har ikke hørt om en slik løsning

Med utgangspunkt i undersøkelsen, hevdes det også at:

- 20 prosent oppbevarer e-postserveren i rom uten forsvarlig sikring

- 33 prosent oppbevarer backup-data på forsvarlig brann- og tyverisikret sted

- Hver tredje bedrift skifter ut e-postserveren sjeldnere enn hvert 5. år, eller vet ikke hvor ofte

- Hver tredje bedrift mangler avtale som garanterer minimums leveringstid på kritiske reservedeler, eller kjenner ikke til dette

- 22 prosent mangler backup recovery-plan for å gjenopprette e-postdrift med alle tidligere data på ny e-post-server innen en viss tid.

www.mobildata.no kan du lese mer om hva undersøkelsen hevder å ha avslørt med tanke på hvilke sikkerhetsbrudd som finnes når det gjelder næringslivets bruk av epost.

"
Powered by Labrador CMS