Prestrud-brann061.JPG
Prestrud-brann061.JPG

Nytt påbud skal redde 500 mennesker årlig

Torsdag denne uken innføres et påbud som EU-kommisjonen mener vil redde cirka 500 mennesker fra å dø i boligbrann. Stikkordet er selvslokking…

Publisert

Selvslokkende sigaretter blir påbudt fra denne uka. (Foto: Colourbox)

17 prosent av alle dødsbrannene i Norge i perioden 1997 til 2008 skyldtes sigarettrøyking. Det hevder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Derfor er det nå store forventninger til at det torsdag denne uken innføres påbud om at alle sigaretter skal slokke av seg selv.

Den nye sigarettypen har et ekstra lag papir som fører til at den brenner saktere enn før, og til slutt slokker dersom røykeren ikke suger på sigaretten. I USA er det allerede innført et slikt påbud, og resultatene skal ha gitt positive utslag på brannstatistikken. Allerede i 2004 kom påbudet i New York.

– Vi regner med at cirka ti norske menneskeliv vil bli spart i Norge hvert år dersom det blir full effekt på påbudet, sier leder Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening til NRK.

– Glødende sigaretter er den største enkeltfaktoren når det gjelder brannårsaker her til lands, sier Kalheim.

Les mer hos NRK om Kalheim og Jan Robert Kvam i British American Tobacco i Norge sier om de nye sigarettene og muligheten for reduksjon i antall dødsbranner.

"
Powered by Labrador CMS