Ill.Politibil
Ill.Politibil

Politiet om eksplosjon av lommetyverier: Vi har ikke kontroll

Sikkerhetsbransjen står overfor utfordringer politiet aldri har sett maken til. Omreisende lommetyver bruker utspekulerte metoder i et omfang som bare øker og øker – og lovens håndhevere erkjenner at de ikke har kontroll.

Publisert

På tross av at UPs etterretningspatruljer har gode resultater å vise til i jakten på mobile vinningskriminelle, eksploderer omfanget av lommetyverier i Oslo. (Arkivfoto: Even Rise)

Det var TV2 som meldte dette tirsdag kveld. Kanalens egen nyhetsreporter Sophie Lund Aaserud beskrev hvordan hun lørdag ble utsatt for fingernemme mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa, som ifølge politiet opererer periodevis i by etter by på sin jakt etter penger.

Hittil i år er det ifølge TV2 levert hele 9000 anmeldelser for grove tyverier bare i Oslo.

Lommetyveriet Aaserud ble utsatt for skjedde i trengselen på et kjøpesenter, og videobilder av det hele viser et team på tre personer som konstruerer en situasjon der det blir ekstra trangt i rulletrappen. Dette skjer etter at en av dem har observert Aaseruds pinkode mens hun bruker betalingskortet sitt.

En av de tre stjeler lommeboken til reporteren og overleverer den til en av sine makkere. Sistnevnte tapper kontoen hennes for 20 000 kroner gjennom tre minibankuttak i løpet av fem minutter.

– Fra i fjor til i år har hatt vi hatt en stor økning. Faktisk så stor som 56 prosent. Dette er veldig, veldig fingernemme folk. De er flinke, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon.

– Dette er mobile vinningskriminelle som jobber i hele Europa. De jobber en periode i Oslo og drar videre til neste by. Akkurat nå har vi ikke helt kontroll på den utviklingen som er, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim til TV2.

Politiet har det siste året satset betydelig i kampen mot mobile vinningskriminelle. Aktuell Sikkerhet har flere ganger belyst problemet, blant annet gjennom reportasjer om UPs egne etterretningspatruljer. Flere politidistrikter har også fått betydelige ressurser for å bekjempe de mobile vinningskriminelle. Det samme har godt etablerte ”Grenseløs”.

Oslo Sentralstasjon og området rundt Nasjonalteatret t-banestasjon er ifølge TV2 de verste stedene i hovedstaden.

Her kan du se TV2s innslag om lommetyveribanden og lese mer om det eksploderende problemet i Oslo.

"
Powered by Labrador CMS