Ran roser.jpg
Ran roser.jpg

Rose-raner pågrepet etter DNA-match

To brutale og voldelige ranere slo til mot en gullsmed på Hedmarken sist vinter. Nå er den ene av dem pågrepet i Sverige – avslørt etter DNA-match med blod han etterlot seg under basketaket med ekspeditrisen.

Publisert

Denne buketten med sitt eget biologiske materiale etterlot ranerne seg i gullsmedforretningen. Nå er den ene av dem tatt. (Foto: Politiet)

Oppklaringen er et godt eksempel på hvor avgjørende DNA er i etterforskningsøyemed, og hvilket tankekors det er at politiet ofte må vente i flere måneder før DNA-materiale i straffesaker blir analysert.

Gullsmedvarer verdt flere hundre tusen kroner forsvant under ranet av Olav Petersheims gullsmedforretning i Brumunddal i mars. Kvinnen som var på jobb ble slått og kneblet.

Ranerne har internt i politiet gått under navnet ”Roseranerne” fordi de etterlot seg en bukett med roser i gullsmedforretningen. I denne buketten skal politiet har funnet biologisk materiale som hjalp dem i identifiseringen av den ene gjerningsmannen.

I basketaket skal også den ene av ranerne ha skadet hånda, og i den forbindelse begynt å blø. Politiet sikret seg raskt blod fra mannen, og i samarbeid med Europol ble det gjennom DNA-analyse konstatert at gjerningsmannen var en 40 år gammel kjenning fra Litauen. Han ble umiddelbart etterlyst internasjonalt.

Mannen har ifølge Hamar Arbeiderblad nå erkjent ranet i Brumunddal. Det skjedde etter at han ble pågrepet av svensk politi i forbindelse med en trafikkulykke i Sverige for noen dager siden.

I tillegg til ranerens DNA-profil, sikret politiet seg litauerens fingeravtrykk på gjenstander fra gullsmedforretningen som ble funnet i Sverige få dager etter ranet. Disse gjenstandene var kastet igjen langs riksveg 45 i Malung.

Aktuell Sikkerhet vet at Ringsaker lensmannskontor har brukt betydelige ressurser i arbeidet med å oppklare ranet. DNA-sporet har vært avgjørende for gjennombruddet. Den andre av de to ranerne er foreløpig ikke pågrepet.

– Dette viser at det gir resultater når vi får jobbe grundig med en sak. Innsats gir resultater, sier etterforsker Hanne Kvarberg Larsen til Hamar Arbeiderblad.

Powered by Labrador CMS